novi ukrepi

Maske znova obvezne v zaprtih prostorih in na javnem prevozu

B.K.
24. 6. 2020, 14.19
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 21.13
Deli članek:

Vlada je na današnji seji zaostrila ukrepe za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

STA
Tomaž Gantar

Na vladi so danes sprejeli sklep, da je ponovno obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih in na javnih prevoznih sredstvih. Prav tako je ponovno obvezno razkuževanje rok pred vstopom v te prostore, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Sklep velja od jutri dalje.

Gantarju se zdi nesprejemljivo, da na izvide testiranj na covid-19 čakamo dan ali več.

Ukrep prihaja kot odgovor na povečano število okužb s covidom-19, ki jih v državi beležimo v zadnjih dneh. V tem času je bilo izrečenih veliko ukrepov karantene, kar 2.700. To je "kar velika številka, zato tudi dodatni ukrepi," je dejal Gantar. Na vladi razmišljajo tudi o uvedbi prostovoljne aplikacije za spremljanje kontaktov. Z uporabo takšne aplikacije bi se lahko izognili dodatnemu zaostrovanju ukrepov, kot jih že poznamo iz preteklih mesecev. Zaenkrat so jim najbolj pogodu aplikacije, kakršne uporabljajo v Italiji in Nemčiji.

Še vedno je dovoljeno zbiranje do 500 ljudi, bo omejitev te številke naslednji korak, če se bo epidemiološka slika poslabšala. Pristojni sicer situacijo preverjajo na 14 dni.

Spremembe tudi na listah varnih in nevarnih držav

Ob tem je vlada iz tako imenovane "zelene liste", seznama epidemiološko varnih držav, odstranila Črno goro in Luksemburg, na tako imenovano "rdečo listo", seznam držav, pri vrnitvi iz katerih je obvezna 14-dnevna karantena, pa je dodala Albanijo in Portugalsko, je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Prav tako je vlada skrajšala veljavnost negativnega testa, ki je potreben pri vstopu iz nevarnih držav, in sicer iz treh dni na dan in pol, oziroma 36 ur.

Kar se tiče dopustovanja v tujini, je Kacin dejal, da ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje pot v "rdeče" države. Je pa prepričan, da bo velika večina Slovencev letos letovala doma in morda še kje drugje.

Ob tem je poudaril, da je Slovenija izvozno usmerjena država, zato si ne moremo dovoliti, da se naše gospodarstvo še enkrat zaustavi. Tudi zato moramo paziti nase, da bomo lahko ohranili svoj življenjski standard in s tem nadoknadili izpad zaradi covida-19. Tudi o tem je treba razmišljati, ko beseda teče o dopustovanju, je poudaril in dodal, da odsvetuje pot v Latinsko Ameriko in Afriko.

Tudi pri maši

S četrtkom bo obvezna tudi uporaba zaščitnih mask pri svetih mašah. Kot so sklenili slovenski škofje, bo obvezno nošenje mask v zaprtih cerkvenih prostorih, kar še posebej velja za cerkve, kapele, pisarne in veroučne prostore, poroča  STA. Vsak si mora ob vstopu v cerkev razkužiti roke in nadeti zaščitno masko, v cerkvi pa ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra. Zadnje ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference.