Tveganje za okužbo

Bojana Beović: dopusta na Hrvaškem ne odsvetuje, a ne bi škodilo, če bi ga izpustili

L.K.
24. 6. 2020, 12.13
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 13.46
Deli članek:

Vlada naj bi danes sprejela nekatere nove ukrepe, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje pa je spregovorila o trenutni situaciji in dopustovanju čez mejo.

Bobo
Infektologinja Bojana Beović

Včeraj so v Sloveniji potrdili sedem novih okužb s koronavirusom, opravili pa so 1222 testiranj. Zaradi covida-19 v torek ni bilo novih smrti. V bolnišnicah se je zdravilo sedem bolnikov, kar je dva več kot dan pred tem. Na intenzivni negi sta bili dve osebi, kar je en bolnik več kot v ponedeljek. In čeprav je bilo včeraj manj potrjenih okužb kot dan poprej, so v UKC Ljubljana organizirali novinarsko konferenco, na kateri je o trenutnem stanju spregovorila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

Ta je uvodoma dejala, da gre za več vnosov v državo, večinoma čez južno mejo. Na oddelkih UKC Ljubljana so tako hospitalizirani trije »sveži« bolniki, skupno pet. Po njenih besed je epidemiološka slika na Hrvaškem podobna naši, ob čimer je pripomnila, da južni sosedi opravljajo manj testiranj. Je pa poudarila, da počitnikovanje v tujini predstavlja posebno nevarnost, sploh v primerih gneče. Zato se velja držati priporočil, previdnost, kot je nošenje zaščitnih mask, pa nikakor ni odveč, je še dejala. V primeru, da po povratku z dopusta zbolimo, je treba primerno ukrepati, je poudaril in dodala, da dopusta na Hrvaškem ne odsvetuje, a da bi bilo morda pametneje letos dopustovati doma.

Seja vlade

V zvezi z današnjo sejo vlade, na kateri naj bi sprejela nekatere ukrepe za zamejitev ponovnega širjenja novega koronavirusa v državi, je dejala, da se ji zdi smiselno, da bi bilo nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih obvezno, strokovna skupina za obvladovanje epidemije pa se zavzema tudi za uvedbo mobilne aplikacije, ki opozarja uporabnike, če so prišli v stik z okuženimi. 

Kot vodja svetovalne skupine bi vladi uvedbo karantene ob prihodu iz Hrvaške predlagala, če bi se ponovila situacija s Srbijo in Bosno, kjer se je epidemiološka situacija poslabšala in od koder je bilo v Slovenijo vnesenih več primerov v zadnjih tednih.