Konec šolskega leta

Šolarji bodo danes še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi

J.P./STA
24. 6. 2020, 07.12
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 07.14
Deli članek:

Po napornem šolskem letu, ki ga je letos zaznamovala epidemija covida-19, bodo za dobra dva meseca pozabili na šolo in se prepustili brezskrbnosti.

STA
Kljub manjši ponudbi so številne organizacije pripravile raznovrstne počitniške aktivnosti.

Šolarji bodo danes še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi, prejeli bodo tudi zaključna spričevala. 

Letošnje počitnice bodo za otroke verjetno največje bogastvo, ki jim ga bomo omogočili. Po krizi z epidemijo je povpraševanja po letovanjih bistveno več kot lani, saj so se finančne stiske v družinah s krizo poglobile, zato v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) upajo, da bodo lahko na letovanja peljali čim več otrok.

Osnovno šolo je v tem šolskem letu obiskovalo 190.156 učencev in 72.783 dijakov. V šolske klopi se bodo šolarji vrnili 1. septembra.

ZPM Ljubljana Moste Polje se letos zaradi situacije osredotoča na počitnice v Sloveniji. Tako organizira jezikovne tabore v Kranjski Gori. Želijo si, da bi lahko letovanja varno izpeljali tudi v počitniškem domu v Zambratiji. Tokrat pa so odpovedali potovanja, ki jih vsako leto organizirajo za mladostnike po Evropi - Mladi in Evropa. Zato so pripravili program za mladostnike v Sloveniji. Za mlajše otroke v Ljubljani so organizirali tudi več počitniških varstev.

Poletno avanturo za mlade od 10 do 29 let in družine med drugim napoveduje zavod Mladi zmaji s široko paleto strokovno vodenih aktivnosti - od supanja na Ljubljanici, glasbene rock-pustolovščine za dekleta, dogodka Z Ljubo in Dragom naokoli pa vse do raziskovanja ulične umetnosti. V ljubljanskem živalskem vrtu pa bodo mladi tako kot vsako poletje lahko med počitnicami spoznavali živali.

Aktivne športne počitnice so pripravili tudi v Javnem zavodu Šport Ljubljana. Otrokom bodo omogočili spoznavanje različnih športov v urejenih prostorih. Imeli bodo veliko možnosti za zabavo, igro in druženje. Med drugim bodo lahko drsali tudi poleti. Ledena ploskev v dvorani Zalog bo dve poletni nedelji, 28. junija in 5. julija, pripravljena za rekreativno drsanje.

V Rdečem križu Slovenije želijo tudi letos čim več otrokom zagotoviti počitnice v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Skupaj iščejo najboljše rešitve, podrobnosti bodo zato sporočili naknadno.

Zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom, ki je za skupine večja, so se nekateri odločili, da letovanj letos ne izvedejo. Med njimi sta mariborski Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine Idrija.