Na Hrvaškem v zadnjih dneh poročajo o nekaj manj kot 20 okužbami z novim koronavirusom dnevno. Danes so sporočili, da jih je bilo od nedelje 19, enako kot dan pred tem. Na NIJZ so pojasnili, da je Hrvaška kljub temu še vedno epidemiološko varna država.

Glede varnih držav od samega začetka uporabljajo transparente kriterije, to je manj kot deset novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh in skupno 10.000 testov na milijon prebivalcev.

Kriterij desetih novih okužb na 100.000 prebivalcev je nižji od evropskega povprečja, so pojasnili na inštitutu. Slovenski kriterij je sorazmerno strog, saj je namen stroke oceniti primerljivo tveganje tuje države s tveganjem za okužbo v Sloveniji in s tem zaščititi prebivalce Slovenije, so navedli.

Nad 40 na 100 tisoč je 14-dnevna karantena

Dodatni kriterij je še 14-dnevna pojavnost okužb nad 40 na 100.000 prebivalcev, ki ga na NIJZ trenutno uporabljajo kot opozorilno vrednost. Če je okužb v zadnjih 14 dneh več kot 40 na 100.000 prebivalcev, o tem obvestijo vlado. Odločitve o tem, katere države so uvrščene na rdeči seznam, torej ne sprejme NIJZ, ampak vlada.

Dodali so, da epidemiološko stanje spremljajo ves čas in vsak dan sproti vključujejo v izračun, tako da hitro poslabšanje epidemiološke slike takoj vpliva na 14-dnevno vrednost. Za izračune na NIJZ uporabljajo javno dostopne podatke mednarodnih institucij, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).