Poplave

Na Ormoškem se je odprlo nebo, bilo je kot sodni dan

Monika Horvat / Štajerski tednik
23. 6. 2020, 06.50
Deli članek:

»Osemdeset let sem stara, pa česa takega ne pomnim. Ni se mi niti sanjalo, da bom kaj takšnega doživela,« pripoveduje lastnica hiše Štefanija Gungl v Velikem Brebrovniku v Občini Ormož

M.H.
Narasla potoka sta poplavila ceste in več hiš.

Neurje z močnim deževjem, ki je prejšnji teden pustošilo po vzhodu Slovenije, je povzročilo veliko nevšečnosti. Zlasti je prizadelo območje občin Ormož in Središče ob Dravi. V Miklavžu pri Ormožu so bile poškodovane številne gramozne ceste, pokošena trava je zamašila prepuste, sprožil se je tudi zemeljski plaz. S seboj je brez težav odnesel drevje ter se nevarno približal hiši. »To je bil takšen naliv, da se ne da opisati. Na enkrat so pritekle nenormalne količine vode v dolino. V nedeljo zvečer sem pazil, da ne bi voda vdrla v hišo ali garažo. Naslednje jutro sem se lotil čiščenja. Povsod je bilo ogromno blata. Nato sem stopil na drugo stran hiše in zagledal ogromno luknjo, vsaj 60 centimetrov globoko in 20 metrov široko,« pripoveduje Stanko Gungl in pokaže plaz, ki praktično sega tik do roba njune hiše. Zakonca sta ob grozljivem prizoru takoj poklicala na pomoč gasilce, ki so se nemudoma odzvali. »Storili smo, kar je bilo potrebno, da ne bi prišlo do dodatnega plazenja. Poslali smo bager in delavce ter material, ki je zdrsel, potegnili gor, gasilci pa so plaz prekrili s folijo. Nato smo še na zgornji strani hiše skopali začasen jarek, ki bo vsaj malo omogočil odtekanje vode od hiše,« je povedal predsednik KS Miklavž pri Ormožu Boštjan Kosajnč in dodal, da je v kratkem času padlo kar 85 do 90 litrov dežja na kvadratni meter.

M.H.
Tik ob hiši se je utrgal plaz, ki so ga začasno sanirali.

Evakuacija ni potrebna

Gunglovima hiše na srečo ni bilo treba zapustiti. »Zdaj sva že pomirjena. Jaz sem malce slabo spal, živci mi niso dali miru,« nadaljuje Stanko. Plaz si je te dni ogledal tudi geomehanik. »Zatrdil nam je, da evakuacija ni potrebna, da je zadeva stabilna. Nam pa je naročil, da je treba hrib razbremeniti, in to bomo ob prvi priložnosti tudi storili. Prav tako moramo spremljati razpoko na steni, ki je sicer nastala že pred plazenjem. Mislimo, da se ne bo zgodilo nič. Kljub temu pa nas je še vedno strah, sploh v primeru večjih padavin. Nikoli ne veš, kaj se dogaja tam spodaj. In res si ne želimo, da bi prišlo še do česa hujšega, da bi odneslo vogal hiše,« je še dejal Kosajnč.

Zaradi uničenega mostu ena hiša odrezana od sveta

Precej škode je močno deževje povzročilo tudi v Občini Središče ob Dravi. Na enkrat narasla potoka Trnava in Črnec sta poplavila več hiš, poplavljene so bile ceste in polja. Količine padavin so bile velike, voda v potokih je tako hitro narasla, da niso mogli storiti skoraj nič, razlaga župan Jurij Borko: »Gasilci so imeli polne roke dela. Izčrpali so vodo iz približno 40 objektov, čez 20 hiš je konkretno zalilo, ter zgradili kakih 20 nasipov iz protipoplavnih vreč ob potokih. Toda poplavljanja zaradi obilnih padavin v tako hitrem času enostavno ni bilo mogoče preprečiti. Občina je tako kot leta 2014 nabavila čez 20 sušilnih naprav, da tem ljudem vsaj malo olajšamo težave.« Kot je še dejal župan, je precej škode tudi na makadamskih cestah, uničena sta dva mostova: »Polovico enega mostu je odneslo, drugega pa tako močno spodkopalo, da ga je prav tako treba porušiti. Čim prej bomo morali na novo zgraditi oba mostova, kajti zaradi uničenega mostu v Godenincih je ena domačija praktično odrezana od sveta, saj domačin ne more s svojim avtomobilom niti z dvorišča, drugi most pa predstavlja enega redkih dostopov do kompleksa njiv. Okoli 15.000 do 20.000 evrov bo potrebno za izgradnjo enega mostu. Potem je tukaj še gramoziranje in čiščenje cest, kopanje jarkov …« Borko ocenjuje, da bodo stroški sanacije znašali najmanj 50.000 evrov.

M.H.
Stanko in Štefanija Gungl ob plazu, ki ogroža njuno domovanje.