Vlada se je v času epidemije koronavirusa in mesec dni po nastopu mandata odločila, da Slovenska vojska (SV) izvede najdaljšo neprekinjeno vojaško vajo v svoji zgodovini.

Vaja Preskok 2020, v kateri je nesposredno sodelovalo 2500 pripadnikov vojske, posredno pa 3500, kar predstavlja večino sil, ki so nastanjene v Sloveniji, se je po 67 dneh v petek zaključila z vojaško parado v Cerkljah ob Krki. Vajo Preskok je sestavljal sklop taktičnih in štabnih vaj različnih velikosti, od voda do celotne strukture sil, so nam pojasnili na obrambnem ministrstvu.

Ker sta imela ministrstvo in generalštab SV izjemno malo časa za pripravo scenarija vaje, saj je od sklepa vlade o dopolnitvi načrta vaj do prve taktične vaje minilo le tri dni, se postavlja vprašanje, ali ni bila za namenjena le predstavi za ljudstvo. Zakaj?

F-16, lovec, letalo,
STA
Na vaji so sodelovale tudi zračne sile ameriške vojske.. Na fotografiji ameriški lovec F-16.

V treh dneh opravili polletno intenzivno delo

Če bi pristojni noč in dan delali na izdelavi scenarija, bi imeli za pripravo enega dneva vojaške vaje, ki je potekala praktično po vsej državi, na voljo le 64 minut. Obrambno ministrstvo smo zato povprašali, koliko časa v povprečju traja načrtovanje nacionalnih vojaških vaj.

»Vaja Preskok je bila celovita vaja (vaja poveljstev in enot na različnih ravneh poveljevanja; poveljniško-štabna, taktična ter računalniško podprta vaja). Zato bi načrtovanje tovrstne dejavnosti zahtevalo najmanj šest mesecev intenzivnega načrtovanja,« so nam sporočili z obrambnega ministrstva.

»Glavne dejavnosti v teh šestih mesecih načrtovanja bi bile imenovanje skupine za načrtovanje, priprava in razvoj koncepta vaje, priprava načrta vaje z izvedbo različnih konferenc sodelujočih elementov na vaji, izvidovanja, individualna usposabljanja in dousposabljanja, potrditev načrta vaje in priprava elaborata za delovanje,« so dodali.

Ministrstvo in vojska sta torej vse to opravila v treh dneh, pri pripravi scenarija vojaške vaje je sicer po navedbah obrambnega ministrstva sodelovalo okrog 30 pripadnikov SV. Na ministrstvu poudarjajo, da načrtovanje vaj poteka v skladu s pravilnikom o vajah v obrambnem sistemu, doktrino vojaškega izobraževanja in usposabljanja ter določili direktive za kolektivna usposabljanja zveze Nato. Priprava, organizacija in izvedba vaje pa se delijo na štiri osnovne stopnje, in sicer razvoj koncepta vaje, načrtovanje in priprava dokumentov, izvedba vaje ter analiza in poročanje.

Za vajo Preskok je bilo po navedbah ministrstva prvotno načrtovanih 370.000 evrov. »Trenutna, vmesna poraba pa znaša 282.000 evrov,« so nam v petek sporočili z ministrstva.

Janša, Tonin
STA
Od sklepa vlade do začetka vojaške vaje Preskok 2020 je minilo le tri dni.

13 milijonov v petih letih

Slovenija je v zadnjih petih letih, od leta 2015 do 2019, za izvedbo vojaških vaj namenila okroglih 13 milijonov evrov. Vojaške vaje so največji strošek predstavljale v volilnem letu 2018, ko je država odštela 4,2 milijona evrov. Slovenska vojska je namreč pred dvema letoma skladno z mednarodnim sporazumom sodelovala v največji Natovi vaji na Norveškem.

Skladno s pravilnikom obrambnega ministrstva o vajah se v načrtu vaj v obrambnem sistemu, ki ga potrjuje vlada, vaje delijo na mednarodne vaje v tujini ter mednarodne in večje vaje v Sloveniji. »V obeh primerih Slovenija financira udeležbo pripadnikov SV. Vaje, ki se izvajajo v Sloveniji, so po navadi cenejše, predvsem zaradi prevoznih stroškov ljudi in opreme,« še pojasnjujejo na obrambnem ministrstvu, ki ga vodi predsednik Nove Slovenije Matej Tonin.