Pripravljena na vodstvo

Tanja Fajon o obdobju "več kot 100 napak" Janševe vlade

C.E./STA
20. 6. 2020, 20.34
Posodobljeno: 20. 6. 2020, 20.46
Deli članek:

Stranka SD se je danes sestala na prvi klavzuri, odkar je mesto predsedujoče prevzela Tanja Fajon. Kot je dejala v izjavi za medije, se je širše vodstvo strinjalo, da v stranki zaženejo postopke za kongres, ki bo predvidoma konec septembra ali oktobra.

STA
Tanja Fajon pravi, da je stranka enotna in povezana.

Fajonova je na klavzuri predlagala, naj SD kongres izpelje čim prej. Pojasnila je, da se je pripravljena potegovati za predsednico stranke s polnim mandatom, so pa po njenih besedah postopki seveda odprti tudi za vse druge kandidate.

Prvih 100 dni aktualne vlade v SD ocenjujejo izrazito kritično. Dejala je, da gre za obdobje "več kot 100 napak te vlade. Na prvem mestu je izjemno agresivna, arogantna komunikacija in vodenje predsednika vlade," je poudarila.

Po njenih besedah Janez Janša "vsak dan, tudi preko socialnih omrežij, z žalitvami in napadi na medije, pravosodje in protestnike vnaša razdor, nezadovoljstvo in vsesplošno jezo med državljani". Izrazila je skrb, da bi se zaradi tega zgodilo nasilje.

STA
Prihod vrha SD v gostišče Pečarič.

Ukrepi vlade nedelujoči

Po njenih besedah je zaradi posledic epidemije covida-19 socialna in ekonomska slika v državi slaba, pri tem pa so ukrepi vlade nedelujoči. Spomnila je, da je SD vložila skoraj 100 dopolnil, kako bi lahko nekatere zadeve izboljšali, a jih vlada ni upoštevala.

Afera maske, "za katero se skrivajo obrazi", je po besedah Fajonove simbol Janševe vlade. "Imamo okrnjen mednarodni ugled. Priča smo različnim dopisom vlade, ki blatijo ugled Slovenije v EU, in to v času, ko bo država izjemno odvisna od prihodnjih evropskih sredstev," je dodala.

STA
Tanja Fajon je čutila, da je današnjo klavzuro zaznamovala "izjemno dobra energija, veliko dobrih idej".

Denar v orožje, za šolstvo pa ga ni

Kritična je bila tudi do odnosa vlade do šolstva. "Če šolski sindikat ne sodeluje pri pripravi ukrepov in če so ukrepi v šolah nečloveški, je to velika neodgovornost vlade," je dejala in dodala, da vlada vlaga 780 milijonov evrov za orožje, hkrati pa ustavlja investicije v šolstvu.

Dotaknila se je tudi pogostejših okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh. Po njenih besedah smo znova v času, ko ljudi postaja strah. Zato je pozvala k solidarnosti, medsebojni pomoči in spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Dodala je še, da je današnjo klavzuro SD zaznamovala "izjemno dobra energija, veliko dobrih idej". Po njenih besedah je stranka enotna in povezana.