Petkov protest

Z branjem ustave na ograjenem območju opozorili na pravico do mirnega zbiranja; policisti so jih odvlekli in kaznovali

C.E./STA
20. 6. 2020, 07.53
Posodobljeno: 20. 6. 2020, 08.19
Deli članek:

Novost petkovega protesta je bil povsem ograjen Trg republike in branje ustave v "prepovedani coni".

STA
Policisti so ukrepali.

Policisti so "glede na znane okoliščine in pridobljene informacije o petkovih protestih" gibanje na območju Trga republike omejili z varovalnimi ograjami, ki so jih postavili že čez dan. Ograje so tokrat sicer postavili tako rekoč na celotnem trgu, kar je preprečilo zbiranje na tem mestu in sprožilo slabo voljo in kritike protestnikov. Tokrat se jih je po oceni policije zbralo okoli 7000, torej jih je bilo dejansko okoli 10.000.

Nekaj deset protestnikov, med njimi so bili tudi nekateri znani kulturniki, je "v znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju in omejevanju svobode izražanja in združevanja", kot so zapisali na družbenih omrežjih, prestopilo ogrado, se posedlo na tla in na glas bralo ustavo. Še posebej glasno so opozorili na ustavno pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj.

Policija jih je opozorila, da so v varovanem območju in jim dala navodilo, naj se z njega umaknejo. Protestniki, med njimi kulturnik Andrej Rozman Roza, so zahtevali pojasnila, zakaj je trg sploh ograjen. Ker se nekateri kljub opozorilom policije niso umaknili, so jih policisti ob glasnih žvižgih in skandiranju opazovalcev fizično odnesli s trga.

"Osebe zakonitih ukazov policistov niso upoštevale, zato je bilo 16 oseb fizično odstranjenih za ograje, ostale osebe so same zapustile območje omejenega gibanja," so po dogodku sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

STA
Zbira se vse več ljudi, ulice centra Ljubljane so bile polne.

Eno osebo odpeljali z reševalnim vozilom

Protestniki, med katerimi so bili tudi znani kulturniki, so ogrado prestopili, kot so zapisali na družbenih omrežjih, "v znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju in omejevanju svobode izražanja in združevanja". V ograjenem območju so na glas brali ustavo, posebej glasno pa so opozorili na ustavno pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj.

Na PU Ljubljana so sicer navedli še, da so po odstranitvi oseb pri eni od njih zaznali slabo počutje, zato so takoj zaprosili za reševalno vozilo. Osebo so odpeljali na preventivni zdravniški pregled.

V postopku so ugotovili identiteto 27 oseb, ki so jim izdali plačilni nalog zaradi kršitve 22. člena zakona o varstvu javnega reda in miru, ki govori o neupoštevanju zakonitega ukrepa uradnih oseb oziroma kršenju odločb pristojnega državnega organa, s katero je prepovedan dostop, zadrževanje, snemanje ali fotografiranje na določenem kraju.