Nekaj deset protestnikov, med njimi so bili tudi nekateri znani kulturniki, je "v znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju in omejevanju svobode izražanja in združevanja", kot so zapisali na družbenih omrežjih, prestopilo ogrado, se posedlo na tla in na glas bralo ustavo. Še posebej glasno so opozorili na ustavno pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj.

Policija jih je opozorila, da so v varovanem območju in jim dala navodilo, naj se z njega umaknejo. Protestniki, med njimi kulturnik Andrej Rozman Roza, so zahtevali pojasnila, zakaj je trg sploh ograjen. Ker se nekateri kljub opozorilom policije niso umaknili, so jih policisti ob glasnih žvižgih in skandiranju opazovalcev fizično odnesli s trga.

protesti
STA
Protesti

protestim petkov protest, 19.6
STA
Protesti

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA pojasnili, da so "na podlagi 56. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije na Trgu republike omejili gibanje z namenom varovanja državnega zbora, za zagotavljanje in vzdrževanje javnega reda in miru, preprečevanje izvrševanja kaznivih dejanj, zagotavljanja varnosti cestnega prometa in upoštevanja odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah".

"Pri izvedbi varovanj vedno upoštevamo trenutno znane okoliščine in pridobljene informacije v zvezi s protesti. Ker je današnji protest neprijavljen in tako brez znanega organizatorja, ki bi moral na podlagi zakona o javnih zbiranjih na protestu zagotoviti varnost udeležencev, smo temu tudi prilagodili izvedbo varovanja," so pojasnili na policijski upravi.

protesti
Bobo
Protesti

Več tisoč protestnikov se je zaradi ograje na Trgu republike ob 19. uri, ko je bil na družbenih omrežjih napovedan začetek, zbralo na Prešernovem trgu. Znova so bili opremljeni s transparenti in piščalkami, s katerimi so se že tradicionalno izrekali proti omejevanju svobode ter bili do kritični do vlade in korupcije. Ker je predsednik vlade Janez Janša ob komentiranju protestov govoril tudi o črnosrajčnikih, pa se jih je tokrat več obleklo v črno. Množica se je pozneje vendarle podala tudi v smer parlamenta.

Tudi danes, kot že minule tedne, Ljubljana ni edina, kjer potekajo protesti, so se pa denimo v Mariboru in Celju zbrali v bistveno manjšem številu kot v prestolnici.

protesti
Bobo
Protesti