Ob 100 dneh vlade Janeza Janše

Počivalšek prepričan o "strahoviti možnosti razvoja" slovenskega turizma

S.R./STA
19. 6. 2020, 14.47
Posodobljeno: 19. 6. 2020, 15.14
Deli članek:

Novica, da se boni že koristijo, je nadvse razveselila gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. V receptorskem portalu za unovčevanje turističnih bonov je bilo namreč do 14. ure opravljenih 250 rezervacij, so povedali v Finančni upravi RS (Furs).

STA
Počivalšek je med največjimi nalogami navedel ponovni zagon gospodarstva in umiritev političnih strasti.

Receptorski portal za unovčevanje turističnih bonov deluje od sinoči, ob 7. uri zjutraj pa je bila danes pri enem od turističnih ponudnikov že izvedena prva rezervacija bona, so povedali na Fursu. Rezervacija pomeni, da je receptor v receptorski portal za unovčevanje turističnih bonov vnesel podatke, potrebne za koriščenje bona - torej kdo ga bo koristil in v kakšni višini. S tem se rezervirajo sredstva, ki jih namerava z bona koristiti gost. Tako ponudnik nastanitvenih zmogljivosti zagotovi, da ima njegov gost na bonu dovolj sredstev za plačilo v želeni višini, prepreči pa se tudi morebitne goljufije, ko bi denimo isti bon hkrati poskusil s potrdilom prvotnega upravičenca o prenosu unovčiti nekdo drug. 

Bon se sicer unovči, ko se gost odjavi iz nastanitve oz. ko mu ponudnik namestitve izstavi račun. Ker je prve bone možno koristiti za nočitev z danes na soboto, bo lahko torej prvi bon unovčen v soboto. Kot so še dodali v Fursu, je vpogled v stanje bona mogoč preko mobilne aplikacije eDavki. 

Počivalšek vesel

Novica, da se prvi boni že koristijo, je razveselila Počivalška. "Globoko verjamem, da je to ukrep, ki bo pomagal panogi, ki je najbolj prizadeta med vsemi panogami," je poudaril ob robu izjave ob 100 dneh vlade. Boni vsem prebivalcem omogočajo, da del svojega časa namenijo spoznavanju lepot Slovenije in hkrati pomagajo panogi, ki neposredno zaposluje skoraj 60.000 ljudi ter ustvari okoli 10 odstotkov bruto domačega proizvoda, je spomnil. 

Počivalšek je prepričan še, da ima slovenski turizem v postkoronskem obdobju "strahovito možnost razvoja". Že doslej so namreč turistični delavci gradili podobo zelene, aktivne in zdrave Slovenije, po epidemiji koronavirusa pa so to še nadgradili s standardi odgovornega ravnanja tako za ponudnike kot za goste. "V krogu 500 kilometrov živi ogromno število ljudi, med katerimi bomo še naprej našli dobre goste," je prepričan Počivalšek. "Temelj vsega pa je, da imamo epidemiološko situacijo v Sloveniji pod kontrolo," je dodal minister in pozval prebivalce, naj se še naprej držijo priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Da bo z veseljem izkoristil svoj turistični bon pri dopustovanju v Sloveniji, je danes v izjavi za medije zatrdil tudi zunanji minister Anže Logar.

100 dni vlade

Počivalšek, ki je funkcijo gospodarskega ministra v tej vladi že branil na interpelaciji, je ob 100 dneh vlade Janeza Janše zadovoljen z ukrepi za omilitev posledic epidemije. V današnji izjavi spomnil, da ta vlada ni imela 100 dni miru, saj se je od začetka ukvarjala z obvladovanjem krize novega koronavirusa. Zadovoljen je z ukrepi v vseh treh protikoronskih zakonodajnih svežnjih, zdaj pa je po njegovih navedbah čas za zaveze iz koalicijske pogodbe. 

"Največje naloge so ponovni zagon slovenskega gospodarstva, digitalizacija, vlaganje v raziskave in razvoj ter inovacije, debirokratizacija, skladen regionalni razvoj Slovenije in omilitev političnih strasti ter neskladij," je Počivalšek dejal v današnji izjavi novinarjem. Glede umiritve strasti ne misli na koalicijo, pač pa na celotno politično situacijo v Sloveniji: "Zdaj je čas, ko moramo stopiti skupaj in vsi, ki kaj znamo in zmoremo, narediti tisto, kar Slovenija potrebuje." 

S protesti, ki ob petkih potekajo proti vladi, se ne more toliko ukvarjati, saj je usmerjen v omenjene cilje, je dejal. Prepričan je, da sta pogovor in sodelovanje najboljša pot za reševanje vseh perečih težav. 

Demografski sklad

Med ključnimi projekti Janševe vlade je tudi ustanovitev demografskega sklada, o katerem se strinjajo vse partnerice. Po Počivalškovih navedbah je to projekt vlade, in ne projekt ene od strank. Kot je pojasnil, želijo nadgraditi in še boljše organizirati upravljanje državnega premoženja, zagotoviti stalne prihodke invalidskih blagajni in nasloviti vprašanje dolgotrajne oskrbe. Počivalšek je pri vprašanju demografskega sklada optimist. 

Verjame, da bodo vsa osnovna vprašanja glede tega rešili pred jesenjo in zelo hitro, v začetku jeseni ali še prej, predložili zakonski predlog na vlado in zatem v DZ. Enotni so si, da gre vse državno premoženje pod eno streho, potrebno pa je dodelati še podrobnosti, je potrdil. 

Koalicija je trdna

Odločen je tudi glede ohranitve vseh štirih ministrskih položajev SMC. V koaliciji je bilo namreč slišati o možnosti prerazporeditve pri vodenju resorjev glede na nova razmerja v DZ med koalicijskimi strankami, potem ko sta SMC zapustila dva poslanca. Predsednik NSi Matej Tonin je danes na vprašanje, če v NSi pričakujejo spremembe pri vodenju ministrstev, odgovoril, da niso v vladi zaradi položajev, "vsekakor pa je treba ta bremena pravično razdeliti". 

"Vsak ima pravico do tega, da ima na to zgodbo svoj pogled. Mi vemo, zakaj smo se odločili za to vlado," pa je odgovoril Počivalšek. Dodal je, da njihovi štirje ministri ne vodijo ministrstev za to, da bi se ukvarjali s promocijo, ampak bodo naredili vse za uresničitev ciljev iz koalicijske pogodbe. "Potrebno je pogledati, kdo je kaj naredil za to, da smo tu, kjer smo. O tem ni diskusije," je še poudaril prvak SMC. 

Koalicijski partnerji so sicer ob 100 dneh vlade ocenili, da je koalicija trdna.