Kaj veleva zakon

Smemo voziti z natikači ali ne?

Z.F.
20. 6. 2020, 19.51
Deli članek:

Koledarsko poletje je tako rekoč pred vrati, čeprav za zdaj težko govorimo o čudovitih, vročih in sončnih poletnih dneh. Pa vendar so že mnogi obuli natikače. Smemo z njimi za volan?

Dreamstime
Natikači lahko v krizni situaciji zdrsnejo s stopala, posledično je manjša tudi sila zaviranja.

Kaj je lepšega kot sproščeno poletno raziskovanje krajev, plaž in skritih kotičkov narave, ko lahko iz avtomobila smuknemo zgolj v natikačih, se na hitro osvežimo in odpeljemo novim dogodivščinam naproti? A tako sandali kot natikači in čevlji z visoko peto spadajo med neustrezno obutev za vožnjo. Ti namreč ne omogočajo dovolj močnega zaviranja, v kritičnih trenutkih je lahko nevarna tudi ohlapnost obuval. Z boso nogo namreč ni mogoče dovolj močno zavirati, enako nevarni so ohlapni sandali in ženski čevlji z visoko peto. Zakonsko pri nas neustrezna obutev sicer ni prepovedana, vse dokler se kaj ne zgodi …

Težava je daljši reakcijski čas

Voznik, ki je obut v natikače oziroma sandale, zakonsko gledano, vse do morebitne povzročitve nesreče ali nevarnega položaja na cesti ni v prekršku. Drugače je lahko v kritičnih trenutkih, saj lahko takšna obutev podaljša reakcijski čas in učinkovitost zaviranja oziroma manevriranja z avtomobilom, na kar kažejo tudi rezultati testa evropskih avtomobilskih klubov. Natikač nam v krizni situaciji lahko zdrsne s stopala, zaradi ohlapnosti ga moramo tudi bolj dvigniti kot sicer, zato je manjša sila zaviranja. Rezultati testiranj so pokazali, da se je reakcijski čas z neprimerno obutvijo podaljšal za 13 stotink, v idealnih razmerah.

Kako je z omejitvami v tujini

Preverili smo tudi, kaj velevajo zakoni v tujini. Podobno kot pri nas skoraj nobena evropska država izrecno ne prepoveduje take obutve. Natikači torej niso prepovedani, a velja, da voznik zaradi neprimerne obutve ne sme imeti zmanjšanega nadzora nad vozilom. V večini evropskih držav velja, da je voznik lahko odgovoren za nesrečo, če se za vzrok nesreče izkaže neprimerna obutev. Kaznovani pa boste v Španiji. Tam vožnjo z neprimerno obutvijo zakonsko opredeljujejo kot nevarno. Policist vam lahko izreče globo 80 evrov. Enako je v Grčiji, kjer vam bodo vožnjo z natikači »zaračunali« z globo 50 evrov.