V Evropi v vrhu

Koronavirus izpraznil slovenske zapore

S.S.
19. 6. 2020, 20.46
Deli članek:

Slovenija je v vrhu držav v Evropi glede na delež izpuščenih zapornikov med pandemijo koronavirusa, je razvidno iz raziskave Sveta Evrope.

STA
Glede na delež izpuščenih zapornikov je na prvem mestu Turčija, sledita Ciper in Slovenija.

V okviru preventivnih ukrepov so evropske države izpustile več kot 122.000 zapornikov. Glede na delež izpuščenih zapornikov je na prvem mestu Turčija, ki je izpustila 35 odstotkov zapornikov, sledita Ciper in Slovenija s 16 odstotki. Na četrtem mestu je Portugalska s 15 odstotki izpuščenih zapornikov.

Turčija sicer vodi tudi glede na absolutno število izpuščenih zapornikov, saj je zapore zapustilo 102.944 ljudi. Sledita Italija s 5739 izpuščenimi zaporniki in Španija s 4356. Slovenija je izpustila 230 zapornikov. Francija je sicer izpustila 10.188 zapornikov, vendar so v to všteti vsi zaporniki, ne le tisti, ki so jih izpustili zaradi preventivnih ukrepov. Glede na raziskavo so v Sloveniji do 15. aprila potrdili okužbo s koronavirusom pri zaporniku, ne pa pri kakem od zaposlenih. Do tega datuma je bilo le osem držav, ki so vključene v raziskavo in so bile na voljo informacije, brez potrjenega primera v zaporih.

Švedski zapori polni

V raziskavi sicer niso obravnavali držav, ki imajo manj kot pol milijona prebivalcev. Od 43 vodstev zaporov jih je 20 sporočilo, da so izpustili zapornike v okviru preventivnih ukrepov med pandemijo. Štiri vodstva so od izpustitve zapornikov zaradi covida-19 opazno zmanjšale gostoto v zaporih, poleg Slovenije še Ciper, Italija in Francija. Zaradi številnih izpuščenih zapornikov zapori v Sloveniji namreč niso več prenapolnjeni. Januarja smo imeli 109 zapornikov na 100 mest, v aprilu 84. Se je pa opazno povečala gostota v zaporih na Švedskem, ki kot edina med raziskovanimi državami ni uvedla karantenskih ukrepov. Januarja so imeli 99,3 zapornika na 100 mest, v aprilu pa 106.