Javnomnenjska raziskava

Slovenci še vedno najbolj zaupamo gasilcem, najmanj Državnemu zboru

B.K./STA
18. 6. 2020, 19.53
Posodobljeno: 19. 6. 2020, 07.21
Deli članek:

Epidemija po Valiconovi raziskavi Ogledalo Slovenije prinaša večje premike v zaupanju državljanov v institucije in poklice. Mala podjetja so na vrhu najbolj zaupanja vrednih institucij, med poklici so gasilci in medicinske sestre. V tem času se je močno okrepilo zaupanje v zdravstvo, šolstvo in trgovino. Vladi ne zaupa 77 odstotkov vprašanih.

STA
Gasilci

Med poklici so prva tri mesta tradicionalno rezervirana za gasilce, medicinske sestre in znanstvenike. Sledijo jim zdravniki, (mali) podjetniki in učitelji, pri čemer zdravniki in učitelji beležijo rast, podjetniki pa v približno enaki meri padec zaupanja. Največja rast zaupanja je sicer tokrat uspela novinarjem in univerzitetnim profesorjem, največji padec beležijo odvetniki.

Povprečno zaupanje v institucije se je v primerjavi s prejšnjo meritvijo izboljšalo za štiri odstotne točke in se približuje najvišji izmerjeni iz prve polovice leta 2014. Najbolj zaupanja vredna ostajajo mala slovenska podjetja, njim zaupa 53 odstotkov vprašanih, in podjetja oz. organizacije, v katerih delujejo anketiranci (36 odstotkov), največ so izgubila tuja velika podjetja in predsednik republike.

Največ zaupanja pridobilo zdravstvo in šolstvo

Glede na november 2019 je največ pridobilo zdravstvo, ki se je z osmega povzpelo na tretje mesto in mu zdaj zaupa 26 odstotkov vprašanih. Na to je po navedbah Valicona vplivala epidemija covida-19, ki je očitno povrnila zaupanje na najvišjo raven po letu 2013, ko je zdravstvu zaupalo 29 odstotkov državljanov.

Podobno rast beleži tudi šolstvo, ki si deli tretje mesto z zdravstvom. Z devetega na šesto mesto pa so se povzpele trgovine oz. trgovska podjetja, s podobno 20-odstotno stopnjo rasti in 14-odstotno stopnjo zaupanja. Zdravstvo, šolstvo in trgovina so tako v času epidemije močno okrepili zaupanje med državljani.

Tujim podjetjem zaupanje pada

Visoko pozicijo ohranjajo tudi velika podjetja, katerim zaupa 13 odstotkov vprašanih, medtem ko so tuja velika podjetja največji poraženec tega obdobja - stopnja zaupanja se je znižala za kar 23 odstotnih točk in zdaj znaša -32. Tak padec agencija pripisuje odpuščanju delavcev v Gorenju. V primerjavi z novembrom 2019 je občutno padlo tudi zaupanje v predsednika republike za 17 odstotkov na -13.

Občutnejši padec beleži tudi vojska, vlada pa je edina institucija, pri kateri je rezultat popolnoma enak kot novembra 2019. Deli političnega podsistema ohranjajo negativno podobo institucij z najnižjo stopnjo zaupanja in zasedajo zadnjih pet mest, tudi stranke opozicije, navkljub občutni rasti, ostajajo globoko v negativnem polju.

Med štiri politične institucije na repu lestvice se je vrinila Cerkev, zadnji je Državni zbor. Vladi ne zaupa 77 odstotkov vprašanih.

Valicon je novembrske podatke dobil na podlagi anketiranja od 29. oktobra do 5. novembra 2019, sodelovalo pa je 875 ljudi, zadnje anketiranje pa je izvedel od 12. do 15. junija, pri čemer je sodelovalo 536 ljudi.