Odlok o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, ki je bil v uradnem listu objavljen 7. junija, v 10. členu določa 16 izjem, kdaj ni treba uvesti 14-dnevno karanteno za osebe, ki pridejo v Slovenijo iz državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav.

Med drugim 14-dnevna karantena ob prihodu v Slovenijo ni potrebna za čezmejne dnevne oz. tedenske delovne migrante, osebe v gospodarskem prometu v Slovenji, prevoznike blaga v ali iz Slovenije, tranzite potnike čez Slovenijo, diplomate. Brez odrejene karantene je dovoljen prehod meje iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, za osebe, ki je bližnji sorodnik državljana Slovenije ali tujca s stalnim prebivališčem Sloveniji itd.

Krek pričakuje, da bo do spremembe odloka prišlo že v petek

Krek je pojasnil, da večina primerov okužb z novim koronavirusom, ki so jih v zadnjih tednih zabeležili v Sloveniji, pride iz tujine prav na podlagi teh izjem. Zato bodo predlagali razpravo o umestnosti določenih izjem, kar v primeru poslabšanja epidemiološke slike tudi predvideva vladni odlok.

Glede na to, da odlok izvaja ministrstvo za notranje zadeve, bo tudi to ministrstvo imelo glavno besedo o vsebini odloka oz. katere izjeme glede karantene bodo v njem ostale.

Krek pričakuje, da bi lahko odlok spremenili že v petek.

Janša opozarja na drugi val

Tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je danes dejala, da primere okužb v zadnjih dneh povzroča ravno trenutni režim odprtih meja. Teh nekaj novih vnosov bi lahko v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov.

Premier Janez Janša pa je na Twitterju opozoril, da grozi drugi val epidemije novega koronavirusa, z odpiranjem meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav pa se tveganje uvoza novih okužb hitro povečuje. "Vsi veljavni ukrepi bodo ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali. Sicer bodo nove omejitve neizogibne," je opomnil.