Tajno glasovanje

Andraž Teršek brez zadostne podpore za mesto ustavnega sodnika: "Jaz zaradi te neizvolitve nisem nikakršna žrtev. Žrtve so ljudje, ki živijo na socialnem robu"

S.R./STA
16. 6. 2020, 15.49
Posodobljeno: 16. 6. 2020, 17.20
Deli članek:

DZ na današnjem tajnem glasovanju ni potrdil Andraža Terška za ustavnega sodnika. Njegovo imenovanje je podprlo 42 poslancev, 38 jih je bilo proti. Za potrditev za ustavnega sodnika bi potreboval 46 glasov podpore poslancev. Predsednik republike Borut Pahor bo tako moral ponoviti postopek izbire kandidatov za novega ustavnega sodnika.

Bobo
Andraž Teršek

Pravnik Teršek je po tem, ko je vrhovna sodnica Barbara Zobec, ki jo je predsednik republike Borut Pahor poleg Terška tudi predlagal na omenjeno funkcijo, odstopila od kandidature, postal edini kandidat za mesto ustavnega sodnika.

Terške, ki ga je podprlo 42 od 88 prisotnih poslancev, na ustavnem sodišču tako ne bo nasledil Dunje Jadek Pensa, ki ji mandat poteče 14. julija. Proti Teršku je glasovalo 38 poslancev, osem glasovnic pa je bilo neveljavnih. Glasovanje je bilo tajno.

Podporo napovedali v LMŠ, SD, Levici in SAB

V predstavitvi stališč poslanskih skupin pred glasovanjem so podporo Teršku napovedali LMŠ, SD, Levica in SAB. V poslanski skupini LMŠ so po navedbah Jerce Korče prepričani, da je Teršek "po svojem ravnanju in znanju primeren in zrel človek za zasedbo mesta ustavnega sodnika". Kdor je bral njegove zapise, je imel priložnost uvideti trmoglavo in samosvojo držo, kdor je z njim pokramljal, pa je lahko videl tudi njegov čut za pravičnost, je pojasnila poslanka.

V SD menijo, da je Teršek ustrezen kandidat, ki je s svojim dosedanjim delom dokazal, da bo lahko veliko prispeval k delovanju ustavnega sodnika. Podporo so mu napovedali zaradi spoštovanja do njegove trdne načelnosti, objektivnosti in predanosti vrednotam, ki jih zagovarja, je dejal Matjaž Han. Opozoril je, da se stališča SD niso vedno ujemala oz. se ne ujemajo s Terškovimi stališči, kar pa po Hanovih navedbah dodatno kaže, da njihova podpora ni politično motivirana.

Tudi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je pojasnil, da se kdaj niso strinjali s Terškovimi stališči, se pa strinjajo s tistimi, ki so povezana s pravicami najšibkejših, z malim človekom in revščino. Terškova teza, da bi morala biti revščina protiustavna, bi moralo biti stališče, skupno vsem, je poudaril Vatovec. V Levici pričakujejo, da bo Teršek tudi kot ustavni sodnik vztrajal na tem stališču.

Vojko Starović je priznal, da Teršek ni bil prva izbira poslancev SAB, a ga bodo podprli. Kot je dejal, je Teršek kljub razmeroma kratki akademski karieri aktiven na področju ustavnega prava in goreč zagovornik človekovih pravic. Njegovo zagovarjanje implementacije ustave v vse pore pravnega sistema, jim vzbuja upanje, da gre za kandidata, ki bo prispeval h krepitvi pravne države, demokracije in človekovih pravic.

Ni mogel računati na podporo SDS in NSi

Ostale poslanske skupine svojega glasu niso obrazložile. Je pa iz prejšnjih izjav jasno, da Teršek ni mogel računati na podporo SDS in NSi. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je danes v izjavi medijem pojasnil, da bodo glasovali po svoji vesti.

Tudi posamezni poslanci SMC so bili danes v neformalnih pogovorih z novinarji v zvezi s svojim ravnanjem na današnji seji dokaj skrivnostni. V SNS so mu v preteklosti napovedovali podporo.

Ne počuti se kot žrtev političnih igric

Pravnik se kljub neizvolitvi za ustavnega sodnika ne počuti kot žrtev političnih igric. "Jaz zaradi te neizvolitve nisem nikakršna žrtev. Žrtve so ljudje, ki živijo na socialnem robu. Žrtve so ljudje, ki vlagajo ustavne pritožbe na ustavno sodišče, pa jih to zavrača tudi v primerih, ko bi jih lahko ali celo moralo sprejeti," je dejal.

Dogajanja Teršek ne dojema z razočaranjem. "Če bi bil izvoljen, bi opravljal svoje delo v malce drugačni obliki, z več moči in vpliva. Tako se bom pa vrnil k dosedanjemu delu," je pojasnil v izjavi za medije po glasovanju v DZ.

V zvezi s posnetkom iz leta 2011, ki se je ravno v teh dneh pojavil na spletu in v katerem naj bi dopuščal prisilno menjavo oblasti, pa je Teršek danes za medije ponovil, da je šlo za cinizem, s katerim je želel opozoriti na to, kam bi lahko privedla preveč radikalna razprava na to temo. Želel je torej povedati ravno nasprotno od tistega, kar se mu očita, je dejal Teršek, ki dopušča možnost, da je prav to vplivalo na rezultat današnjega glasovanja.

Med nekaterimi poslanci se je pojavil tudi namig, da naj bi se Teršek udeleževal petkovih kolesarskih protestov, kar pa je slednji zanikal. Kot je dejal, se protestov in demonstracij nikoli ni udeleževal, saj to ni njegov način dela in tudi v prihodnje ne bo.

Napovedal je, da se bo vrnil k svojemu delu, o tem, da bi se prijavil na razpis, ko bo ta ponovljen, pa še ni razmišljal.

Nov postopek najpozneje v 14 dneh

Pahor se je na Twitterju že odzval na odločitev DZ. Napovedal je, da bo v skladu z zakonom o ustavnem sodišču izvedel nov postopek najpozneje v 14 dneh. To je sicer zadnji Pahorjev predlog za mesto ustavnega sodnika, saj se sestava sodišča po rednem postopku ne bo menjala naslednjih pet let. V dosedanjih osmih postopkih izbire za to mesto so bili Pahorjevi kandidati izvoljeni v prvem krogu. Tokrat je prvič predlagal DZ v izbiro dva kandidata.

Sedanji ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa mandat poteče 14. julija.