Gregor Slabe

Funkcionar SDS kot »bralec« pisal časniku Economist

S.J.
17. 6. 2020, 06.50
Deli članek:

Strankarski funkcionar največje vladne stranke, SDS, med drugim je predsednik njihovega ljubljanskega podmladka, je britanski reviji The Economist poslal pismo v odziv na članek z naslovom Slovenski premier lovi sovražnike. Svojo strankarsko pripadnost je seveda v pismu »pozabil« omeniti.

Facebook
Gregor Slabe je v pismu pozabil omeniti svoje strankarske funkcije, tega ni storil niti medij, ki se razglaša za prvega v službi resnice.

Ugledna britanska revija The Economist je v začetku meseca objavila članek z naslovom Slovenski premier lovi sovražnike, v katerem avtor ugotavlja, da slovenski premier in predsednik SDS Janez Janša kopira svojega madžarskega zaveznika, predsednika tamkajšnje vlade Viktorja Orbana. Časnik piše, da je politika v Sloveniji umazana in da so delitve v njeni družbi tako globoke kot drugod po Evropi.

V članku, katerega nadnaslov je Barbari pred vrati, je avtor navedel tudi ustanoviteljico in odgovorno urednico Centra za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji Anuško Delić Zavrl. Slednja, tako kot novinar Blaž Zgaga, v očeh članov SDS spada med državne sovražnike. Po oceni Delićeve slovenski premier  poskuša Slovenijo spremeniti v še eno »iliberalno demokracijo« po vzoru sosednje Madžarske, ki jo vodi njegov prijatelj Orban.

Posnetek zaslona
Economist je članek o Janši objavil 4. julija.

Strankarski funcionar postal bralec

Teden dni kasneje je urednik britanskega medija v odzivu na članek prejel posebno pismo. »Slovenski bralec The Economista je pisal uredništvu,« se je glasil naslov članka v enem izmed medijev blizu SDS in madžarskemu kapitalu.

»Sem državljan in prebivalec Slovenije, zato je zame zelo pomembno, v kakšni državi živi moja družina,« je v spremnem dopisu zapisal »bralec« Gregor Slabe. V treh straneh pisma je nato predstavil po njegovem mnenju pravo sliko države, pri kateri brez omembe dogajanja med drugo svetovno vojno in po njej ni šlo.

Pisanje je opremil tudi s fotografijami protesta, na katerih udeleženci po njegovem mnenju pozivajo k smrti premierja Janše. »Se vam zdi normalno? 222.042 državljanov je glasovalo za stranko Janeza Janše in so soočeni s smrtnimi grožnjami protestnikov. Njihove ideje pa podpirajo levo usmerjeni mediji, ki kontrolirajo 90 odstotkov slovenskega medijskega prostora. Vam je gospa Delić to pozabila omeniti? Kakšna škoda,« je zapisal »bralec«, ki je tudi sam zamolčal pomembno informacijo. 

Avtor pisma je namreč nihče drug kot ljubljanski mestni svetnik SDS, predsednik Slovenske demokratske mladine (SDM) Ljubljana, gre za podmladek SDS, in predsednik Športnega foruma SDS. Ne le, da je v pismu pozabil omeniti svoje strankarske funkcije, tega ni storil niti medij, ki se razglaša za prvega v službi resnice.

Facebook
»Gregor Slabe je do petega razreda obiskoval Osnovno šolo Danile Kumar. Pri dvanajstih letih se je preselil na Florido v ZDA, kjer je dokončal osnovno in srednjo šolo. V tem obdobju je svoj prosti čas namenil treniranju in igranju golfa,« je zapisano na spletni strani Mestne občine Ljubljana. V Slovenijo se je vrnil leta 2007.

Preizkušena taktika

Gre sicer za preizkušeno taktiko SDS. Ko je nemški Deutsche Welle slovenskemu raziskovalnemu novinarju Blažu Zgagi pred časom podelil priznanje za novinarja, »ki se zavzema za človekove pravice in svobodo izražanja v medijih«, je sledil pogrom. Kmalu po podelitvi nagade so se na nemški medij vsula pisanja zgroženih posameznikov, kot so Dimitrij Rupel, Peter Jambrek, Lojze Peterle, novinar Peter Jančič, ki ga je vlada pred dvema mesecema postavila za odgovornega urednika Siola, in Bojan Požar. Evropska poslanka SDS Romana Tomc pa je v komunikaciji z odgovornimi pri nemškem časopisu na vsak način hotela izvedeti, kdo sedi v uredniškem odboru, ki je Zgagi podelil priznanje. Ker medij tega ni želel razkriti, je član uredniškega odbora verjetno vsaj Gregor Golobič, če že ne Milan Kučan.