Po požaru

Nesreča je potrdila vezi iskrenega prijateljstva

M. Luzar / Dolenjski list
15. 6. 2020, 20.15
Deli članek:

Solidarnost in prostovoljstvo sta vrednoti številnih prebivalcev Bele krajine in širše Slovenije. To se je potrdilo tudi ob aprilskem požaru v Drašičih. Dragovanovim so namreč v požaru 25. aprila zgoreli velik del ostrešja stanovanjske hiše, gospodarsko poslopje, dva osebna avtomobila in še kaj.

M. Luzar
Avtomobila, ki sta zgorela v požaru.

Rdeči križ Metlika je že nekaj dni po požaru organiziral dobrodelno akcijo zbiranja denarja za pomoč oškodovani družini. Akcija bo trajala do 1. julija, do konca maja pa so v njej zbrali 10.780 evrov, ki so jih družini izročili pred dnevi. Predaje do zdaj zbranega denarja so se udeležili Mojca Stopar Zevnik in Zalka Klemenčič, predsednica in sekretarka Rdečega križa Metlika, Vera Kostelec, predsednica krajevne organizacije Rdečega križa Drašiči, Veronika Plut, predsednica Krajevne skupnosti Drašiči, in Srečko Hrastar, namestnik poveljnika Gasilske zveze Metlika. Jože Dragovan se je ob tem zahvalil Rdečemu križu ter vsem posameznikom, organizacijam in podjetjem, ki so se množično odzvali v akciji ter pomagajo z denarjem, delom in drugače. Kot je dejal, je akcija povezala veliko ljudi, ki se za pomoč tudi še posebej organizirajo med seboj. Pomagajo v denarju, z delom, s cenovnimi popusti pri materialu. Tolikšne pripravljenosti za pomoč najbrž ni pričakoval, zdaj, ko so jo družini izkazali, pa je zanjo iskreno hvaležen. Kot je povedal, je zagorelo 25. aprila okoli osme ure zjutraj. Bil je v Metliki, kjer je raztovarjal tovornjak, s katerim je sin ob treh zjutraj prišel z vožnje. Jože je prejel obvestilo, da gori drvarnica, zato se je takoj odpeljal domov. Ko je prišel, je bilo že vse v ognju. Ogenj je vzel enega bika, zgorela je tudi krma za živali. Jožetova žena Petra Dragovan je povedala, da so jim krmo takoj ponudili sosedje in drugi. Ker Dragovanovi še nimajo strehe, jim krmo dostavljajo sproti tudi zdaj.

M. Luzar
Namestnik poveljnika Gasilske zveze Metlika Srečko Hrastar, sekretarka Rdečega križa Metlika Zalka Klemenčič, Petra in Jože Dragovan, predsednica Rdečega križa Metlika Mojca Stopar Zevnik in predsednica Krajevne skupnosti Drašiči Veronika Plut (z leve).

HITRA ORGANIZACIJA

Gasilci so prišli na Dragovanovo dvorišče v zelo kratkem času po začetku požara. Kot je povedal Srečko Hrastar, so na poti v Drašiče že pod vasjo opazili, da je požar večji od tistega, ki so ga pričakovali glede na prva obvestila. »Ko smo prišli na kraj, je že gorela hiša. Ogenj je tudi že zajel gospodarsko poslopje, goreti sta že začela avtomobila. Na hitro smo se morali organizirati in začeti gasiti. V akciji je sodelovalo 84 gasilcev iz gasilskih društev Drašiči, Metlika, Radovica, Slamna vas, Božakovo, Suhor in Gradac. Predvsem smo potrebovali vodo. Ker je območje precej visoko, je tu pritisk vode malo slabši, tako da smo imeli pri gašenju največ težav zaradi pomanjkanja vode. Dovažali smo jo s cisternami. Po vasi smo tudi izpraznili vodnjake, kolikor se je dalo. Intervencija je trajala skupno 14 ur. Ogenj je požiral hitro, toliko bolj, ker je bila suša. Vas je strnjena, zato smo morali reševati tudi sosednje objekte, da se ne bi ogenj razširil tja, saj bi lahko zgorelo pol vasi,« je opisal namestnik poveljnika Gasilske zveze Metlika.

LJUDJE SO STOPILI SKUPAJ

Rdeči križ Metlika je začel takoj po požaru akcijo, ki še traja do 1. julija. »Ampak ker denar potrebujejo ves čas tudi med obnovo, smo to, kar se je nabralo do zdaj, predali že danes. Če bomo zbrali še kaj, jim bomo to izročili po zaključku akcije,« je povedala predsednica Mojca Stopar Zevnik. V znesek 10.780 evrov, ki so ga predali tokrat, je metliški Rdeči križ prispeval 2000 evrov iz svojega novoustanovljenega sklada Stopimo skupaj. Toliko je dodal tudi Rdeči križ Slovenije, drugo so zbrali s pomočjo donatorjev in prispevkov občanov.

M. Luzar
Pri Dragovanovih so po požaru že precej obnovili hišo, delajo pospešeno in upajo, da bodo čim prej imeli spet tudi streho za hrano za živali.

Odzvalo se je 60 donatorjev, je povedala sekretarka RK Metlika Zalka Klemenčič. Podjetja in posamezniki, ki so prispevali, so iz različnih krajev po Sloveniji. Donacije še prihajajo. »Stopili smo skupaj in zbrali veliko. Tako sporočamo občanom, da niso sami v nesrečah. V Rdečem križu smo res veseli takega odziva. Solidarnost je zelo velika. To so naši Belokranjci in širše že večkrat pokazali ob različnih enkratnih akcijah in naših dobrodelnih koncertih, ki smo jih imeli v 20 letih. Vedno je bil velik odziv in vedno je bila velika pripravljenost pomagati ljudem v stiski. In to znova dokazujemo s to akcijo,« je dejala Klemenčičeva.

Nemudoma je v akcijo vstopila tudi Krajevna skupnost Drašiči. »Kot predsednica sem čutila dolžnost, da moram nekaj narediti. Obiskala sem vse krajane v krajevni skupnosti in širše. Vsi so bili pripravljeni pomagati. Bila sem prijetno presenečena nad odzivom in sem ponosna na krajane, prijatelje in znance, ki so se oglasili in želeli pomagati. Drašičani smo znani po tem, da smo bili zmeraj povezani, v vseh okoliščinah, zdaj pa je bila pripravljenost pomagati ljudem v stiski neizmerna,« je poudarila Veronika Plut.