75. obletnica osvoboditve taborišča na Ljubelju

FOTO: "Lahko storimo vsaj to, da poskušamo razumeti in se aktivno upirati tokovom, ki lahko vodijo v nove totalitarizme"

A.S./STA
13. 6. 2020, 14.46
Posodobljeno: 13. 6. 2020, 14.47
Deli članek:

S polaganjem vencev in manjšo slovesnostjo so danes na Ljubelju obeležili 75. obletnico osvoboditve edinega koncentracijskega taborišča na slovenskih tleh in vseh taborišč na območju okupirane Evrope. Govorci so poudarili pomen ohranjanja spomina na vojne grozote kot opomina, da se nikoli več ne ponovijo.

STA
Vence so med drugim položili veleposlaniki različnih evropskih držav in slovenski predsednik Borut Pahor.

Direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek je v slavnostnem nagovoru izpostavila, da danes marsikdo ne ve, da je bil ljubeljski predor zgrajen s prisilnim delom jetnikov, ki so bili zaprti v koncentracijskem taborišču, ki je bilo zunanje taborišče Mauthausna. V njem je v izredno težkih razmerah 23 mesecev garalo okoli 2000 političnih internirancev 13 evropskih narodov, med njimi največ Francozov.

"Ko prebiramo spomine nekdanjih jetnikov, ki so prestajali nečloveške razmere in zlo, se izluščita dve želji - želja po tem, da se nikoli ne pozabi, kaj se je zgodilo, in da se prepreči podobne razmere v bodoče," je povedala Babškova in spomnila, da so se po drugi svetovni vojni sorodne strahote ponovile tudi v totalitarnih komunističnih režimih in v vojnah novih imperialističnih sil.

STA
Direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek je v slavnostnem nagovoru izpostavila, da danes marsikdo ne ve, da je bil ljubeljski predor zgrajen s prisilnim delom jetnikov.

"Očitno je, da kot človeštvo še nismo našli načina, da bi preprečili zločine, kot so koncentracijska taborišča," je opozorila Babškova, a dodala, da lahko storimo vsaj to, da poskušamo razumeti in se aktivno upirati tokovom, ki lahko vodijo v nove totalitarizme, se spominjamo dogodkov in žrtev ter učimo mlade. Zato je tako pomembno ohranjati avtentični prostor taborišča, ki že sam po sebi vsebuje sporočila o človekovih pravicah in svoboščinah.

"In še en pomemben razlog je, da se prostori, kjer so se zgodili vojni zločini, ohranjajo. S tem preprečimo prikrivanje, revizionizem in zanikanje," je poudarila iz dodala misel filozofa Georgea Santayane: "Tisti, ki ne pomnijo zgodovine, so obsojeni na to, da se jim bo ponovila." Tržiški muzej, ki upravlja s spominskim prostorom taborišča na Ljubelju, zato aktivno ohranja spomin na pretekle dogodke, jeseni bo odprl tudi novo stalno razstavo, posvečeno taborišču.

"Predvsem izobražujemo obiskovalce, mlade, pojasnjujemo vzroke za tako skrajne dogodke in jih spodbujamo k razmišljanju," je pojasnila in izpostavila, da je to smiselno tudi sedaj, ko je minilo 75 let od konca druge svetovne vojne ter odhajajo še zadnje priče dogodkov, saj nam sodobne okoliščine prinašajo številne izzive, v marsičem zelo podobne tistim iz preteklosti.

Tradicionalna slovesnost za obeležitev osvoboditve taborišča je letos potekala v okrnjeni obliki. Zaradi ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 nanjo namreč niso vabili obiskovalcev. "Ampak naši borci pravijo, da če smo med vojno premagali sovražnika, bomo tudi novodobnega skritega sovražnika," je dejal predsednik koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Jani Alič.

Letos je bila načrtovana vrsta proslav ob 75. obletnici osvoboditve taborišč in konca druge svetovne vojne širom Evrope, vendar so številne zaradi pandemije odpadle. Alič upa, da bodo prihodnje leto na teh prireditvah znova lahko prisotni. "Moramo ohranjati spomin na zgodovinska dejstva, spomin na naše prednike, spomin, ki naj bo vsem v opomin," je izpostavil.

Pred današnjo slovesnostjo je potekalo tudi polaganje vencev k spomeniku J'accuse - Obtožujem. Vence so med drugim položili veleposlaniki različnih evropskih držav in slovenski predsednik Borut Pahor, ki je ob tem posebej izpostavil potezo Nemčije in Francije, ki sta položili skupni venec. "To je lep simbolni dogodek, ki na nek način vabi vse, da se v duhu sprave spominjamo preteklosti, zlasti pa da skupaj gradimo Evropo," je poudaril Pahor.

STA
75. obletnica osvoboditve taborišča na Ljubelju

STA
75. obletnica osvoboditve taborišča na Ljubelju