večjih težav ob koncu leta ne zaznavajo

Srednje šole se pripravljajo na možnost, da bodo jeseni nadaljevale pouk na daljavo

A.S./STA
13. 6. 2020, 12.33
Posodobljeno: 13. 6. 2020, 14.31
Deli članek:

V srednjih šolah, kjer se dijaki še vedno izobražujejo na daljavo, večjih težav ob koncu leta ne zaznavajo. Še največ težav je takšno izobraževanje prineslo tam, kjer je potreben praktičen pouk, a so tudi to nekako rešili. Za jesen se po besedah predsednice zveze srednjih šol Fani Al-Mansour pripravljajo tudi na možnost, da tak pouk nadaljujejo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot je za STA povedala predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour, v srednjih šolah te dni poteka zaključevanje ocen. Vse, ki so morali popravljati ocene za nazaj, so učitelji povabili v šolo, prav tako tiste, ki so potrebovali individualno učno pomoč.

V tehničnih šolah, kjer bi morali dijaki zaključnih razredov ob koncu šolskega leta oddati izdelek, so zagato rešili tako, da izdelka ni bilo treba oddajati, praktični pouk pa so nadomestili s seminarsko nalogo, ki jo bodo zagovarjali. Podobno je v nižjih letnikih. "Bodo pač v jeseni malo hitreje predelali zadeve," je dejala.

Na koncu šolskega leta so sicer po besedah Al-Mansourjeve tudi tisti, ki so na začetku ignorirali naloge, ki so jim jih pošiljali učitelji, ugotovili, da se bodo morali odzivati in je zdaj njihovo sodelovanje boljše.

V srednjih šolah po besedah Al-Mansourjeve sicer že pripravljajo različne opcije za primer, da bi v jeseni pouk moral še naprej potekati na daljavo. "Prijeme pri poučevanju na daljavo, ki si jih je ob epidemiji vsak učitelj izbral sam, želimo poenotiti na enega ali dva," je dejala. Sama sicer upa, da bodo ukrepi jeseni toliko sproščeni, da bodo lahko šole izvajale vsaj praktični pouk.

Po besedah ravnatelja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Gregorja Marklja še največ težav pri izobraževanju na daljavo opažajo tam, kjer izobraževanje poteka v delavnici, kjer je nujna fizična navzočnost dijaka in učitelja. "Za zdaj smo težave nekako premostili, tudi tako, da so dijaki delali doma z materiali, ki so jih imeli na voljo, če bi bilo treba na ta način delati dlje časa, pa bi bil potreben nov premislek," je dejal.

Na njihovi šoli so dijakom v teh dneh po besedah Marklja zaključili že večino ocen. Tisti, ki so popravljali ocene, so se morali vrniti v šolo, da so lahko pisali test preverjanja, pri ostalih je ocenjevanje potekalo na daljavo. Še najmanj težav je bilo tam, kjer je bilo treba narediti izdelek. Tega so dijaki poskenirali ali fotografirali in poslali v šolo, je dejal. Pri ocenjevanju so bile sicer ključno merilo ocene, pridobljene pred epidemijo.

Tudi na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo se po besedah Marklja že pripravljajo na možnost, da bi bilo treba pouk v jeseni izvajati na daljavo. Med drugim bodo pripravili izobraževanja za učitelje, da ti še bolj osvojijo spletne učilnice in video konference.

Z vlade so sicer v petek sporočili, da bodo lahko srednje šole letos spričevala dijakom po lastni presoji podelile bodisi po pošti bodisi osebno ob upoštevanju posebnih higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pri tem bodo morale upoštevati poseben razpored. Dijakom prvih letnikov jih bodo lahko podelile 23. junija po 13. uri, dijakom tretjih letnikov in začetnih letnikov poklicno tehniškega izobraževanja 24. junija po 8. uri, dijakom drugih letnikov pa 24. junija po 13. uri.