Očitki

Programski svetnik in teolog o destruktivnem delovanju RTV Slovenija

E.N.
10. 6. 2020, 20.05
Deli članek:

Profesor ljubljanske teološke fakultete in programski svetnik RTV Slovenija Janez Juhant, ki v programskem svetu zastopa interese verskih skupnosti, ugotavlja, da nacionalna televizija ne hvali vlade. Po njegovem nacionalka deluje po meri »razdiralne politike sedanje opozicije«.

STA
RTV Slovenija je že dolgo trn v peti največji parlamentarni stranki SDS.

Največja vladna stranka SDS prek svojih medijev, katerih lastništvo sega v ožji krog poslovnežev, povezanih s kontraverznim madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom, nadaljuje pritisk na slovensko nacionalno televizijo.
Programski svetnik Radiotelevizije Slovenije Janez Juhant je na »konkurenčnem« portalu Nova24 objavil kritičen zapis o delovanju nacionalne televizije.

Destruktivno delovanje RTV Slovenija

STA
Janez Juhant je leta 2018 postal programski svetnik na predlog Slovenske škofovske konference.

»Zaradi nadaljevanja destruktivnega delovanja RTV Slovenija se oglašam javno. Del novinarjev oziroma vodstva na RTV Slovenija po oceni precejšnjega dela javnosti deluje nacionalnostrateško po meri razdiralne politike sedanje opozicije, brez posluha za krizni čas, zavajajoče, nesorazmerno, ne v interesu celotne nacionalne skupnosti niti ne spodbuja tvornega strateškega dialoga za narod in državo,« je prepričan Juhant.

V svojem zapisu Juhant seveda ne pojasni, kateri je tisti »precejšnji del javnosti«, ki ocenjuje, da RTV Slovenija deluje po meri aktualne opozicije. Teolog, zaslužni profesor ljubljanske teološke fakultete in predsednik društva Združeni ob lipi sprave v programskem svetu sicer zastopa interese verskih skupnosti, a bi lahko iz njegovega dopisa sklepali, da med verske skupnosti spada tudi največja vladna stranka SDS, saj v njegovem dopisu o verskih skupnostih ni nobenega govora.

Programski svetnik je sicer postal na predlog Slovenske škofovske konference. Programski svet RTV Slovenija namreč sestavlja 29 članov, dva izmed njih pa na predlog registriranih verskih skupnosti imenuje predsednik republike. Leta 2018 ga je tako Borut Pahor imenoval za člana programskega sveta.

»Iz zanesljivih virov vem, da so strokovnjaki in odgovorni sprejemali odločitve v domovih v soglasju s svojci in vodstvom ter glede na možnosti,« pravi Juhant. To je sicer prva tovrstna informacija v javnosti, saj tega začuda do zdaj nista zatrjevala niti minister za zdravje Tomaž Gantar niti minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, a očitno ima teolog in programski svetnik RTV Slovenija boljše informacije. Ob tem Juhant še ugotavlja, da je »večina problemov v domovih podedovana«.

Na nacionalni televiziji zaznava še »pomanjkanje odprtega dialoga različno mislečih ... Tako pa se na RTV Slovenija širi (ulično) sovraštvo z neutemeljenimi žaljivimi izrazi kot 'skrajna stranka' in 'zanikanje EU' in o domnevnem Orbanovem financiranju SDS.«

Ob prevzemu funkcije programskega svetnika je teolog Janez Juhant zatrdil: »Trudil se bom za dialog ob verskih vprašanjih ... Poskušal bom po svojih močeh ne le uveljavljati interese vernih katoličanov, ostalih kristjanov in različnih veroizpovedi, ampak tudi vzpostaviti podlago za dialog pri teh vprašanjih, ki so pomembna za posameznike in narod kot celoto.«

Po njegovi oceni RTV Slovenija prav tako »pravim gostom ne postavlja zahtevnih vprašanj, selektivno poroča iz državnega zbora in ne pohvali vlade«. Juhant se je obregnil tudi ob domnevno neporočanje o peticiji v podporo vladi.

Nacionalka naj bi torej poročala o peticiji, ki jo je oblikovala Koordinacija Združeni za Slovenijo, pod katero naj bi se podpisalo že 100.000 ljudi, med njimi pa so tudi mrtvi in ljudje, ki ne obstajajo.

V medijih so se pojavile informacije, da se lahko pod peticijo posameznik podpiše večkrat, ob tem pa ni nobenega nadzora, ali gre za dejansko ali izmišljeno osebo. Prav tako na strani ni nobenega podatka o tem, koliko je že zbranih podpisov.

Omenjene trditve smo se konec maja odločili preveriti tudi mi in naša ugotovitev je, da je naš namišljeni podpornik Cuci Muci vlado ob minimalnem naporu v dveh minutah uspešno podprl dvakrat in bi brez pretiranega napora to lahko storil še večkrat. Da bi preverili, kako daleč lahko gredo anomalije, smo storili še nepredstavljivo in v vnosno polje vpisali ime nekdanjega predsednika države Milana Kučana ter podprli aktualno vlado. Dvakrat. Nekdanjemu predsedniku se za to potezo globoko opravičujemo.

Nadaljevanje pritiska in vojne z mediji

Premier in predsednik SDS Janez Janša je pred časom objavil zapis o vojni proti medijem, zato se Juhantov zapis bolj kot zapis programskega svetnika RTV Slovenija bere kot zapis »vojščaka«.

Ob tem je pomenljivo, da se člani SDS in njihovi medijski portali že nekaj časa zavzemajo za ukinitev plačevanja RTV naročnine. Morda pa bomo morali kmalu vsi državljani plačevati naročnino na strankarsko televizijo v madžarski lasti, ki je namenjena hvalisanju vlade in udrihanju po njihovih političnih nasprotnikih.

V RTV Slovenija odgovarjajo

Za komentar dogajanja smo se obrnili tudi na RTV Slovenija, od koder so nam odgovorili, da je vlada »kot predstavnik ustanovitelja dolžna zagotoviti zakonsko in ustavno predvideno finančno stabilnost RTV Slovenija. Prepričani smo, da nikomur ni v interesu zniževati standarda storitev javnega servisa RTV Slovenija.«

Njihov komentar glede Juhartovih navedb pa objavljamo v celoti: 

»Predvsem bi morali biti pazljivi že pri poimenovanju. Imenovani člani v Programski svet s tem ne postanejo »svetniki«, ampak ostajajo samo člani Programskega sveta. Tako kot vsi drugi gledalci in poslušalci lahko imajo svoje mnenje o kateremkoli programu ali oddaji na RTV Sloveniji, ki ga seveda lahko na različne načine posredujejo javnosti. Njihov privilegij pa je, da lahko svoje mnenje povedo tudi na sejah programskega sveta in njegovih komisij, tako da jih slišijo odgovorni uredniki, direktorji programov in generalni direktor. Vendar je potrebno vedeti, da je članov Programskega sveta 29 in njihova mnenja so različna. Pomembno je tudi vedeti, da so novinarji, uredniki in odgovorni uredniki pri svojem delu avtonomni in neodvisni.

Seveda pa člani programskega sveta RTV Slovenija svoje poglede spremenijo v en glas, tudi na primer pri sklepih glede poročila varuhinje in seveda pri glasovanju za direktorje programov in generalnega direktorja.

Pri kritikah dr. Janeza Juharta gre tako za njegove osebne poglede, ki so vodstvu in novinarjem v večini že poznane in legitimne. To pa seveda ne pomeni, da vse tudi držijo, ker gre za zelo subjektivne poglede. Pogosto gre za osebno presojo, ki je večkrat zelo subjektivna. Kar nekaj navedb pa ne drži, o čemer je že na zadnji seji Programskega sveta govorila tudi direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak.«