Izplačilo v denarju ni možno

Turistični bon bo deljiv. Lahko se bo unovčil v večkratnem znesku, na voljo bo od 19. junija

J.P.
8. 6. 2020, 18.17
Posodobljeno: 8. 6. 2020, 21.17
Deli članek:

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji izdala Uredbo o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma ter jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Bobo
Bon bo vpisan kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu FURS (eDavki).

Uredba določa način koriščenja turističnih bonov preko informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije, povračilo sredstev preko informacijskega sistema FURS ter način vodenja in upravljanja evidence bonov. Bon bo vpisan kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu FURS (eDavki).

Bon bo od 19. junija unovčljiv za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom. Veljaven bo do 31. decembra.

Prejeli jih bodo vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov.

Informacijski sistem

Uredba bo podrobneje predstavljena jutri.

Upravičenec bon unovči tako, da ob prijavi na dan prihoda pri ponudniku storitve le-tega obvesti, da bo za opravljeno storitev unovčil bon, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ponudnik nato v informacijski sistem FURS vnese podatke o upravičencu, na podlagi katerih FURS v informacijskem sistemu označi unovčenje bona pri upravičencu (zmanjša njegovo dobroimetje) ter vrednost bona v znesku opravljene storitve izplača ponudniku storitev v rokih in na način, ki so določeni v omenjeni uredbi.

Bon bo deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku. Izplačilo bona v denarju ni možno.

Furs bo moral ponudniku storitev znesek opravljene storitve za bone, unovčene od 1. do 15. dne v mesecu, poravnati do zadnjega dne v mesecu, za bone, unovčene od 16. do zadnjega dne v mesecu, pa do 15. dne v naslednjem mesecu, v vsakem primeru pa najpozneje v 30 dneh, je razvidno iz uredbe.

V ravni vrsti do drugega kolena

Boni, za katere bo država dala skupaj 345 milijonov evrov, bodo prenosljivi med sorodniki, in sicer v ravni vrsti do drugega kolena. Do prenosa bodo tako upravičeni stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki - zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi, prenos pa bo mogoč tudi med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

V primeru prenosa bo moral koristnik bona ponudniku storitve predložiti posebno izjavo, ki jo bo podpisal upravičenec oziroma njegov zakoniti zastopnik ali skrbnik.

V nastanitvenih obratih gostom z boni ne bodo smeli zaračunati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.