V petek so ob 715 testiranjih našteli pet okužb z novim koronavirusom, od tega so bile štiri okužbe potrjene na Jesenicah, ena pa v Ljubljani, poroča STA.

V karanteni drugi razred osnovne šole

Na Jesenicah je bilo tako skupno do zdaj potrjenih 13 okužb, v Ljubljani pa 260. Aktivno okuženih oseb je bilo v petek v državi po oceni NIJZ 16.

V zadnjih dneh se je manjše žarišče okužb pojavilo v povezavi z medicinsko sestro v jeseniški bolnišnici in še eno okuženo osebo v Ljubljani, epidemiologi pa so se nato lotili tudi testiranja njunih stikov. Okužena je delala na gastroenterološkem oddelku, kjer je približno 20 bolnikov. 

Negativni na novi koronavirus so bili medtem vsi v petek testirani sodelavci jeseniške medicinske sestre in bolniki, s katerimi je bila v stiku. Brise so v petek dopoldan vzeli 40 zaposlenim v bolnišnici in 18 bolnikom, popoldan pa še osmim zaposlenim, so za STA pojasnili v Splošni bolnišnici Jesenice.

Nobena v petek odkrita okužba tako ne izhaja iz jeseniške bolnišnice. Bodo pa testiranje zaposlenih in bolnikov ponovili v sredo. Do takrat v veljavi ostajajo vsi sprejeti ukrepi za preprečevanje širitev okužbe.

Bolnišnica ostaja zaprta za obiskovalce, dovoljena je le prisotnost zdravega starša ali skrbnika na pediatričnem oddelku in partnerja pri porodnicah. Spremenjeno ostaja tudi delo na gastroenterološkem oddelku, kjer je delala okužena sestra.

Ker je bila hčerka omenjene medicinske sestre pozitivna na novi koronavirus, bo moral njen razred na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice tudi v 14-dnevno karanteno. Obiskuje drugi razred omenjene osnovne šole.