Skrbi ga polarizacija družbe in politike

Intervju s predsednikom republike Borutom Pahorjem: hoče vlada omejevati demokracijo?

Mihael Korsika
6. 6. 2020, 08.18
Posodobljeno: 6. 6. 2020, 10.20
Deli članek:

Borut Pahor pravi, da ga najbolj skrbi polarizacija družbe in politike.

Sašo Švigelj
Predsednik RS Borut Pahor

»Razhod političnih duhov je veliko hitrejši in radikalnejši, kot sem predvideval,« je v pogovoru za Novice Svet24 razkril predsednik republike Borut Pahor. Ocene, da hoče vlada na vse načine omejevati demokracijo ali civilno družbo, pa so po njegovem prepričanju izrečene prehitro.

Predsednik republike ste že slabih osem let. Kaj štejete za svoje tri največje dosežke?

Ker je imenovanje vlade vedno povezano z odločitvami in pristojnostjo predsednika republike, štejem za uspeh, da je štirikrat prišlo do oblikovanja vlade, ne da bi to povzročilo politični stres za državo. Dvakrat smo šli na predčasne volitve, dvakrat pa sta se vladi preoblikovali znotraj mandata, vedno brez slehernega političnega, institucionalnega ali drugega stresa.

Drugič. Spomenik na kongresnem trgu, ki mu rečemo tudi spomenik sprave, je ilustracija mojih iskrenih prizadevanj za narodno pomiritev. Zdi se mi, da so tukaj rezultati vidni, saj je bistveno manj obtoževanj, hudih besed in zamer spričo stvarnih in simbolnih korakov, ki smo jih na tem področju naredili.

In tretji dosežek?

Ta palača je odprta, ne le ob dnevu odprtih vrat, ampak tudi sicer za srečevanja z ljudmi. Odprta palača je ilustracija moje želje, da sem izvoljen od ljudi in da sem, kolikor je mogoče, veliko z njimi.

Preostanek intervjuja si preberite v današnji tiskani izdaji časnika Novice Svet24, na voljo pa vam je tudi v digitalni obliki na spletni strani Trafika24!