Interpelacija

Prihodnji teden v parlamentu soočenje Počivalška z opozicijo

N.N.
6. 6. 2020, 08.12
Posodobljeno: 6. 6. 2020, 08.13
Deli članek:

Poslanci bodo prihodnji teden razpravljali o interpelaciji, ki so jo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška vložile opozicijske LMŠ, SD, SAB in Levica.

Sašo Švigelj
Zdravko Počivalšek

Gospodarskega ministra bremenijo očitki povezani z nakupi zaščitne opreme med epidemijo korona virusa. Gre sicer za prvo interpelacijo v tokratnem mandatu vlade Janeza Janše.

Kopja se bodo lomila na številnih točkah, tako lahko pričakujemo, da se bodo Zdravko Počivalšek in opozicija spopadli glede:

…GOSPODARNE RABE DENARJA V ČASU EPIDEMIJE

Opozicija Počivalšku očitka negospodarno ravnanje pri nabavi zaščitne opreme med epidemijo korona virusa. V besedilu interpelacije so predlagatelji zapisali, da je Počivalšek glede nakupov zaščitne opreme namerno zavajal javnost in medije, tudi zaradi (osebnih) finančnih interesov. Počivalšek je v odgovoru na besedilo interpelacije zavrnil taka namigovanja in povedal, da je njemu in njegovi ekipi v popolnem kaosu, ki je marca in aprila vladal na svetovnem trgu zaščitne opreme, uspelo zagotoviti zadostno število zaščitne opreme.

…POSTOPKOV V ČASU EPIDEMIJE

V besedilu interepelacije na Počivalška letijo očitki o nejasnih postopkih javnih naročil pri nakupu zaščitne opreme. Počivalšek bivšim koalicijskim partnerjem odgovarja, da odgovornost za »neustrezne količine osebne zaščitne opreme nosijo vsi, ki so o tem odločali tudi do 14.marca«, ko je šele zaprisegla nova Janševa vlada. Interpelirani minister trdi, da je lovil »ravnotežje med tem, kar je potrebno storiti in tem, kako je to možno izvesti, ne da bi pri tem prestopali meje ustave, zakonov in pristojnosti«. Poudaril je, da so bile njegove odločitve pri nabavah zaščitne opreme glede na dane krizne okoliščine optimalne.

…ZAVAJANJA JAVNOSTI

Opozicija Počivalšku v interpelaciji očita zavajanje javnosti in medijev, Počivalšek pa jim odgovarja, da je interpelacija vsebinsko prazna in očitno »edino resno vezivo te opozicije«. Dodaja, da na robu gospodarske krize od opozicije pričakuje »konstruktivne ideje, izhodne strategije in ravnanja, ki bi znala preseči zamere, očitke, frustracije in zanke iz preteklosti«.