Naslednji petek peš

Za finale protesta aviončki proti parlamentu

C.E.
5. 6. 2020, 20.45
Posodobljeno: 5. 6. 2020, 21.26
Deli članek:

V Ljubljani in po drugih slovenskih mestih so se sedmi petek zapovrstjo zbrali protestniki na kolesih, nekaj pa jih je tudi peš. Zahtevajo nič manj kot odstop vlade. .

STA
Aviončki so poleteli pred parlament.

Za prave protestnike vreme ne sme biti ovira. In tudi danes se je v Ljubljani zbrala kar številna množica protestnikov. Ulice središča Ljubljane so bile spet popisane z različnimi gesli, na primer Stop korupciji, Narava ni vaša pa do pozivov k odstopu vlade oziroma premiera Janeza Janše. Organizatorji protestov so udeležence pozivali, naj pišejo izključno po tleh in ne po zidovih ali fasadah hiš. Protestniki, tudi ta petek se je zbrala precejšnja množica ljudi, so podobna gesla tudi vzklikali.

Približno ob 20. uri so se zbrali pred stavbo parlamenta in proti njej spustili papirnate aviončke.

Naslednji petek se obeta drugačna oblika protesta - peš.

Risanje s kredami po tleh je postal še en način protestiranja po tistem, ko so policisti zaradi tega početja začeli obravnavati protestnike. Kasneje je še ministrstvo za notranje zadeve pojasnilo, da se risanje po tleh s kredo šteje kot kršitev zakona o javnem redu in miru, ki v 13. členu določa, da je za pisanje ali risanje po zidovih ali drugih javno dostopnih krajih zagrožena globa.

STA
Napis pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani.