Stik z otroki

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ljubljanske družine okužba prišla iz tujine. Kje se je okužila zdravstvena delavka, še ni znano. V karanteno morda dva razreda

L.K.
5. 6. 2020, 14.14
Posodobljeno: 5. 6. 2020, 14.25
Deli članek:

V Sloveniji so v sredo opravili 828 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili dve okužbi.

Profimedia
Rezultati testiranj naj bi bili znani danes (fotografija je simbolična).

Splošna bolnišnica Jesenice je zaradi nastale epidemiološke situacije v bolnišnici do preklica za obiskovalce zaprta.

V primeru mariborskega osnovnošolca še ni znano, če je okužba prišla iz tujine.

Gastroenterološki oddelek jeseniške bolnišnice, kjer je delala okužena in kjer je približno 20 bolnikov, so pretvorili v neke vrste izolirani oddelek. Tako bolniki zaenkrat ostajajo v bolnišnici, z njimi pa dela vedno ista ekipa. Zaradi nastale epidemiološke situacije so celotno bolnišnico do preklica zaprli za obiske in odpovedali za ponedeljek načrtovane dogodke. Prav tako je do preklica pri porodu dovoljena prisotnost le zdravega partnerja oziroma ene zdrave osebe, so sporočili iz bolnišnice in dodali, da so ponovno uvedli tudi strožje ukrepe glede uporabe zaščitne opreme pri zaposlenih.

Do okužbe ni prišlo zaradi prenosa z bolnika, temveč je sodelavka zbolela doma. Po besedah epidemiologinje je najverjetnejši izvor družina, kjer so imeli pred kratkim obisk iz tujine. Po povratku z dopusta se je v četrtek slabo počutila.

Okužena ima hčerko, ki obiskuje drugi razred Osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice, kjer je zato danes njen razred ostal doma.

V enem primeru okužba zagotovo iz tujine

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so povedali, da gre v enem primeru dveh včerajšnjih okužb za ljubljansko družino, ki je pripotovala iz tujine, natančneje iz ene od tretjih držav, verjetno Rusijo. Testirali so šest oseb, prav toliko jih je v karanteni. Tudi v tej družino imajo šoloobveznega otroka, v obeh primerih pa sta bili šoli obveščeni že včeraj. 

Če bodo otroci v obeh primerih pozitivni, bodo njihovi razredi morali karanteno, sicer ne. Ostali razredi bodo sicer delovali kot običajno. Rezultati testov naj bi bili znani danes popoldne.