"upam, da se to ne bo ponovilo"

Zaradi šuma v komunikaciji med slovensko policijo in ministrstvom Avstrijci niso mogli prečkati slovenske meje?

A.S.
5. 6. 2020, 12.10
Posodobljeno: 5. 6. 2020, 13.18
Deli članek:

Državljani Avstrije naj bi lahko od danes naprej vstopali v Slovenijo brez omejitev, že v jutranjih urah pa je prišlo do zapletov.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vlada je odločitev o tem, da državljani Avstrije lahko vstopajo v Slovenijo brez omejitev sprejela v četrtek, ko je Avstrija odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami razen z Italijo.

Kot je na zadnji novinarski konferenci pod njegovim vodstvom povedal vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin je na avstrijsko-slovenski meji v jutranjih urah prišlo do nevšečnosti. Danes zjutraj je bila namreč znova uvedena zdravstvena kontrola na vstopu v Slovenijo, do zapletov je prišlo na mejnem prehodu v Radgoni. "Rečeno mi je bilo, da vozila obračajo na mostu, da jih ne spuščajo na našo stran. Preveril sem zadevo na MNZ-ju, kjer so mi žal res sporočili, da je navodilo, ki so ga prejeli vsebovalo usmeritev, da se promet za avstrijske državljane sprošča šele v noči iz petka na soboto," je povedal Kacin in dodal: "Živel sem v prepričanju, da bi se to moralo zgoditi v noči iz četrtka na petek in zato so tudi mnogi avstrijski državljani krenili proti Sloveniji".

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je Kacinu potrdil, da je odločitev vlade takšna, zato Kacin domneva, da je prišlo do šuma pri komunikaciji med vrhom ministrstva in slovensko policijo. Vladni govorec je povedal, da zaplet že rešujejo ter se opravičil avstrijskim državljanom. "Upam, da se ne bo ponovilo," je zaključil.

Odpiranje mej znotraj EU?

Kacin je danes glede odpiranja meja v Evropi potrdil, da je ciljni datum 15. junij, a je to odvisno od epidemiološke slike. Ob tem je izpostavil primer Severne Makedonije, kjer v zadnjih dneh beležijo zelo veliko število novih okužb.

Glede Italije je pojasnil, da so tam še štiri dežele, ki imajo precej veliko število okužb, a deželi Furlanija - Julijska krajina in Benečija, ki sta najbliže Sloveniji, nista problematični za sprostitev. Ker imajo Italijani v svojih potnih listih navedeno tudi regijo, iz katere prihajajo, naj bi bilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Ljubljani govora tudi o možnosti delne sprostitve za Italijo.