Rems je pojasnil, da do okužbe ni prišlo zaradi prenosa z bolnika, temveč je sodelavka zbolela doma. Po besedah epidemiologinje je najverjetnejši izvor družina, kjer so imeli pred kratkim obisk iz tujine. Po povratku z dopusta se je v četrtek slabo počutila. "En dan je delala, potem pa je sama ugotovila, da nekaj ni v redu in je odšla na odvzem brisa, ki je bil pozitiven," je povedal Rems. 

V Splošni bolnišnici Jesenice so zvečer imeli krizni sestanek in kot je zagotovil Rems, izpeljali vse potrebne ukrepe za preprečitev širitve okužbe. Gastroenterološki oddelek, kjer je delala okužena in kjer je približno 20 bolnikov, so pretvorili v neke vrste izolirani oddelek. Tako bolniki zaenkrat ostajajo v bolnišnici, z njimi pa dela vedno ista ekipa.

Zaradi nastale epidemiološke situacije so celotno bolnišnico do preklica zaprli za obiske in odpovedali za ponedeljek načrtovane dogodke. Prav tako je do preklica pri porodu dovoljena prisotnost le zdravega partnerja oziroma ene zdrave osebe, so sporočili iz bolnišnice in dodali, da so ponovno uvedli tudi strožje ukrepe glede uporabe zaščitne opreme pri zaposlenih.

Testirali ostale zaposlene

Medtem v bolnišnici čakajo tudi izvide testov, ki so jih že poslali v laboratorij. Zaenkrat so testirali 40 zaposlenih in 18 bolnikov, popoldan pa bodo testirali še popoldansko izmeno. Za šest oseb, s katerimi je okužena, ki je bila v službi le en dan, imela tesnejše stike, je epidemiologinja odredila tudi karanteno. "Danes čakamo, kakšni bodo rezultati brisov za nadaljnje ukrepanje," je povedal Rems.

Testirali tudi hčerko

Okužena ima hčerko, ki obiskuje drugi razred Osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice, kjer je zato danes njen razred ostal doma. Kot je pojasnil ravnatelj šole Robert Kerštajn, ga je v četrtek zvečer razredničarka obvestila, da je en od staršev sporočil, da je bil pri testiranju pozitiven na novi koronavirus. Ravnatelj je nato stopil v kontakt z epidemiologinjo in ravnal po njenih navodilih.

Zvečer je poklical vse starše sošolcev omenjene deklice in jim povedal, naj danes otroci ne hodijo v šolo, česar so se tudi vsi držali. Hčerka okužene bo danes verjetno testirana in če bo izid pozitiven, bo celoten oddelek, v katerem je 19 otrok, skupaj z razredničarko verjetno prihodnjih 14 dni ostal doma, pouk pa bo potekal na daljavo. Če bo test negativen, pa se bodo v ponedeljek lahko vrnili v šolo.

V ostalih oddelkih šole pouk poteka nemoteno

Pouk v ostalih oddelkih šole medtem poteka nemoteno, le učilnica omenjenega oddelka je po prezračevanju in razkuževanju ostala zaprta. V šoli enako kot v drugih šolah sicer že vse od vstopa prvih otrok v šolo 18. maja izvajajo vse preventivne ukrepe v skladu z navodili, od zaščitnih mask, do socialne distance in različnih protokolov. "Vsi zapovedani ukrepi so veljali tudi na naši šoli in vsaj po besedah epidemiologinje smo lahko vzor ter glede tega ne bi smelo biti težav," je izpostavil Kerštajn.