številne nejasnosti

Preiskave v povezavi z Adrio Airways

A.S.
4. 6. 2020, 10.52
Posodobljeno: 4. 6. 2020, 12.53
Deli članek:

V Ljubljani potekajo hišne preiskave v povezavi z Adrio Airways.

Po poročanju portala 24ur v Ljubljani potekajo hišne preiskave v povezavi s propadlim letalskim prevoznikom Adria Airways. Razlogi? Kot je znano, je že pred stečajem obstajal sum netransparentnega poslovanja omenjene družbe, iz trezorja pa je izginil denar. 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) izvajajo preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Kranja in Ljubljane pri eni pravni in dveh fizičnih osebah, so potrdili na Generalni policijski upravi.

Trenutno potekata dve hišni preiskavi, ena je že zaključena. Predkazenski postopek je uveden zoper dve tuji fizični osebi, so dodali na policiji. Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 20 preiskovalcev NPU, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

Da policisti preiskujejo sume zlorabe položaja in poslovne goljufije v primeru Adrie Airways ter tatvino 5000 dolarjev iz trezorja po stečaju letalskega prevoznika, je bilo znano že februarja. Na vprašanje, ali preiskujejo sporna dejanja, ki bi privedla do morebitnega oškodovanja Adrie Airways, so na policiji tedaj odgovorili, da je predkazenski postopek še v teku, zato več podrobnosti ne morejo posredovati.

Spomnimo: 

Stečaj Adrie je stekel 2. oktobra. Predlog za stečaj je vložilo vodstvo družbe, in sicer zaradi plačilne nesposobnosti. Po razglasitvi stečaja so se začele pojavljati številne nejasnosti. Zadnji lastniki (nemški sklad 4K Invest) pa so takoj po propadu Adrie začeli brisati sledi svojih poslov in nakazil. Po poročanju 24ur obstajajo sumi za milijonska nakazila v davčne oaze, poslovanje preko Malte in kraje denarja iz trezorja , ki se je zgodil po objavi stečaja.