opazovanje in ustrahovanje

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Luka Tetičkovič
3. 6. 2020, 19.30
Deli članek:

Šiškovi uniformirani fantje so lastnika kampa na obmejnem območju obtoževali, da gosti migrante in da ga zato opazujejo. Policisti ponovno niso zaznali znakov kaznivega dejanja.

Bobo
Andrej Šiško in pripadniki Štajerske varde na meji s Hrvaško.

Šiškova varda je konec februarja obiskala tudi vas Kog na slovensko-hrvaški meji. »Prišli so do mene in moje žene ter me začeli spraševati, kdo sem jaz in kaj počnem tukaj. Kot uniformirane osebe so me začeli legitimirati in spraševati,« se tega spominja Denis Cizar, ki ima na obmejnem območju kamp Templarjevo posestvo.

Po tem dogodku se Cizar še ni odločil na pomoč poklicati uradnih organov. Pozneje je komentiral enega od videoposnetkov, ki so ga vardaši objavili na družbenem omrežju Facebook. »Tale video sem komentiral, nato so me začeli nadlegovati,« je povedal.

»Verjamem, da imate vse urejeno. Le še tablo dajte ob cesti, da je zasebno, in verjamem, da vas ne bomo motili. Bomo pa na daleč opazovali, saj ste s tem postali osumljen tihotapljenja ilegalcev,« se je glasil (lektoriran) odgovor Vlada Varda Čehiča na Cizarjev komentar.

»Ni prijetna izkušnja,« je Cizar odgovoril na naše vprašanje, kako se je ob tem počutil. »Niti ne toliko ustrahovanje in grožnja, bolj kot čuden občutek, ko te nekdo nadleguje, opazuje in obtožuje,« je dodal. Priklicali smo ga, ko se je ravno vračal s Policijske postaje Ormož, kjer je podal prijavo zoper vardaše. »Ugotovili so, da to niso grožnje. Napotili so me na civilno tožbo,« je pojasnil, da policisti prijave niso obravnavali kot kaznivo dejanje.

Vardaši so medtem svoje komentarje na facebooku že izbrisali. Uspeli smo priklicati Andreja Šiška, ki nam je pojasnil, da na tem zemljišču nikoli niso bili niti niso hoteli biti. »Zakaj pa bi kogarkoli morali ustrahovati. Ne potrebujemo kampov, če imamo v Sloveniji na desetine zemljišč,« je Šiško odgovoril na vprašanje, ali svoje aktivnosti na zasebnih zemljiščih izvajajo tudi z ustrahovanjem njihovih lastnikov. Glede spornih komentarjev je Šiško odgovoril, da si jih je facebook izmislil in da jih nikoli niso podali.

Dvignil glas nad komandirja

Šiškova varda se je v medije prejšnji mesec uspela prebiti s provokativnim obiskom policijske postaje v Slovenski Bistrici, ko je Šiško dvignil glas nad komandirjem, ta pa se je le krotko strinjal in opravičeval za delo policistov. Tudi takrat policisti zoper Šiška niso vložili ovadbe.

Aktualna vlada glede Šiškovih aktivnosti molči. Veliko prahu pa je dvignila izjava Mateja Tonina (NSi). »Če se v nekih vardah združuje več sto pripadnikov in so ti pripadniki pripravljeni patruljirati po južni slovenski meji, potem ne vidim razloga, zakaj te posameznike ne bi vključili ob primerni usposobljenosti, ob varnostnem preverjanju v uradne strukture Slovenske vojske,« je dejal med predstavitvijo pred prevzemom obrambnega resorja.

Novakova: Vaške varde so nelegitimne strukture

Pozneje se je Tonin od tega distanciral. Molk na desnici je zdaj prekinila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi). »Menim, da takšne nelegitimne strukture, kot so vaške varde, ne bi smele delovati, in upam, da bodo organi, ki so za to pristojni, stvari razčistili,« je tvitnila včeraj.