Pričakujejo jih vedno več

Na Hrvaškem že več deset tisoč turistov

A.S.
3. 6. 2020, 08.33
Posodobljeno: 3. 6. 2020, 10.40
Deli članek:

Koronavirus ni odgnal turistov.

Profimedia
Hrvaški turistični biser Dubrovnik.

Turizem prispeva okoli 20 odstotkov hrvaškega BDP. Če pa bi prišteli še storitve, ki posredno živijo od turizma, pa še zagotovo 5 do 10 odstotkov več. Tujih gostov je 90 odstotkov. 

Hrvaški turistični minister Gari Cappelli je včeraj ocenil, da je trenutno na Hrvaškem okoli 33 tisoč turistov, število pa je iz dneva v dan višje. "Če bi nam pred dvema mesecema nekdo rekel, da bomo na začetku junija imeli v tem trenutku med 30 in 40 tisoč turistov, mu verjetno ne bi verjeli. Ta števila predstavljajo dober začetek," je povedal Cappelli in dodal, da je Hrvaška, za razliko od ostalih konkurenčnih evropskih držav kot so Italija, Španija in Francija, preprečila tisto najhujše, kar bi se lahko zgodilo v primeru širjenja pandemije. "Hrvaška se je uspela ubraniti pred to pošastjo," je izpostavil minister in spomnil, da je južna soseda Slovenije trenutno na 12 oziroma 13 odstotkih turističnega prometa v primerjavi z istim obdobjem lani. Capelli verjame, da bo že v drugi polovici julija in na začetku avgusta to število bistveno višje - od 30 do 35 odstotkov. V nekaterih županijah pa je trenutno turistični promet že na 50 odstotkih v primerjavi z lanskim letom, ker v teh županijah bivajo predvsem domači gosti. 

Ameriška revija Frobes je sicer med 20 najbolj varnih evropskih destinacij za postkoronska potovanja poleg gorenjskega Bohinja uvrstila kar tri hrvaške destinacije: Zagreb, Cavtat in Reko.

Pripravljeni na morebiten vnos okužb med turistično sezono

V pogovoru za komercialno televizijo Nova TV v torek zvečer je vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak sicer delil zaskrbljenost hrvaških epidemiologov, da bi kateri od turistov lahko prinesel okužbo z novim koronavirusom na Hrvaško, saj mnogi turisti prihajajo iz držav, v katerih je epidemiološko stanje slabše. "Pomembne so naše zmogljivosti za hitro diagnostiko primerov, njihovo izolacijo in samoizolacijo njihovih stikov. Tako smo tudi doslej reševali situacijo. Mislimo, da imamo dovolj zmogljivosti, da bi rešili tudi morebitne okužbe, ki bi prišle s turisti," je povedal vodilni hrvaški epidemiolog.

Izpostavil je, da je na Hrvaškem odlična epidemiološka situacija, kakšno bi si mnogi samo želeli, a je pozval k previdnosti in spoštovanju vseh priporočil epidemiologov glede stikov v javnem življenju. Poudaril je, da bi lahko konec epidemije razglasili, ko v 14 dneh ne bodo imeli nobenega novega avtohtonega primera okužbe z novim koronavirusom.