dr. Flavia Riccardo

Italijanska epidemiologinja Slovencem: "Podatki so pomirjujoči in se stalno izboljšujejo"

B.K.
2. 6. 2020, 12.00
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 13.01
Deli članek:

Epidemiologinja dr. Flavia Riccardo z italijanskega Istituto Superiore di Sanità je danes spregovorila slovenski javnosti.

RTV Slo
dr. Flavia Riccardo

Na današnji novinarski konferenci o koronavirusu v Sloveniji je spregovorila tudi epidemiologinja Flavia Riccardo, z italijanskega inštituta za javno zdravje. Poudarila je, da so bili v Italiji prvi v Evropi, kjer je prišlo do lokalnega prenosa virusa. Tega so prvič izsledili 20. februarja, na severu italije. “Iz epidemiološkega poizvedovanja je izšlo, da je virus že krožil v tednih pred tem. Zato ste videli velik porast števila na začetku, potem smo aktivirali omejevalne ukrepe. Ti so omogočili, da smo hitro zmanjšali prenos okužb.” V Italiji so zdaj v prehodnem obdobju, je dejala.

V zadnjih mesecih se je število primerov zmanjšalo. “Naši ukrepi so bili zelo učinkoviti. Zdaj smo v fazi postopnega odpiranja. Doslej to odpiranje še ni prineslo sprememb epidemiološke krivulje.” Virus v Italiji po njenih besedah ne kroži več tako hitro, to raven pa zdaj skušajo ohranjati. “Iščemo kontakte, izoliramo primere in vse to raziskujemo na terenu,” je opisala njihovo metodologijo. “Zato, da je vse pod nadzorom, smo okrepili tudi spremljanje in nadzor. Spremljamo prenose in tudi vpliv teh primerov okužb na naš zdravstveni sistem.” Podatki zadnjih tednov ne kažejo, da bi kje prišlo do ponovnega nenadzorovanega prenosa. “Imamo samo nekaj lokalnih žarišč, ki so redno pod nadzorom. Nimamo preobremenjenosti zdravstvenega sistema, imamo znake, da se sistem izboljšuje in postaja bolj odporen,” je dejala Riccardo.

Ob tem je poudarila, da je ob takšnih epidemijah najpomembnejša moč zdravstvenega sistema, da lahko hitro in učinkovitu ukrepa. “Investirali smo v moč našega zdravstvenega sistema. Hitreje zaznamo primere in jih damo v karanteno.”

”Podatki so pomirjujoči in se stalno izboljšujejo. To vam lahko zagotovim,” je še poudarila italijanska epidemiologinja.