Kot pri ošpicah

Epidemiolog Fafangel pojasnil, kako ukrepajo, ko odkrijejo primer okužbe s koronavirusom

G.G.
2. 6. 2020, 11.33
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 11.49
Deli članek:

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je pojasnil, da gre v mariborskem primeru za "manjši družinski izbruh".

STA
Mario Fafangel pravi, da so posamezni primeri okužb pričakovani in jih lahko obvladujejo.

Fafangel je s pomočjo grafov predstavil razmere glede koronavirusa po svetu. Epedimiološka slika za Evropo je ugodna, tudi trend za Veliko Britanijo, kjer je še največ okuženih, je spodbuden. Problematične države so Rusija, Brazilija in celotna Južna Amerika.

Podobno kot pri ošpicah

»Stanje v Sloveniji je odlično,« pravi glavni epidemiolog v Sloveniji, ki dodaja, da se »vsake toliko  pojavljajo posamezni primeri, ki jih obvladujemo.« V takšnih »lokalnih izbruhih«, kot se je to zgodilo v osnovni šoli v Mariboru, primer detektirajo, poiščejo stike in ukrepajo. Postopek je podoben kot pri drugih boleznih, na primer pri ošpicah.

Iskanje kontaktov

V obeh včerajšnjih primerih okužbe (območje Ljubljane in Maribora) gre po besedah Fafangla »za manjši družinski izbruh«. Ti primere okužb znotraj družine bodo zajeli v statistiko jutri. Poiskali bodo tudi vse kontakte, v družini, v šoli, na delovnem mestu. Za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, bo predlagana in uvedena karantena.

Zaprt le en razred

Na NIJZ so medtem že pojasnili, da so po ogledu Osnovne šole Ludvika Pliberška v Mariboru in opravljenem epidemiološkem poizvedovanju iz previdnostnih razlogov odločili zapreti zgolj razred, ki ga je učenec obiskoval. Z drugimi otroki na šoli tesnega stika ni imel.