Potrjeno pozitiven

Z novim koronavirusom okužen učenec OŠ Ludvika Pliberška v Mariboru

J.P.
2. 6. 2020, 10.24
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 12.28
Deli članek:

V karanteni je cel razred, tudi razredničarka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes zjutraj OŠ Ludvika Pliberška v Mariboru obvestil, da je eden od njihovih učencev potrjeno pozitiven na novi koronavirus. To je potrdila ravnateljica šole Lidija Todorović, ki je na spletni strani šole zapisala, da učenec sicer ni zbolel. Njegovi sošolci in razredničarka bodo naslednja dva tedna v karanteni, ostali učenci in zaposleni bodo lahko šolo normalno obiskovali. V razredu je sicer 18 učencev.

Starši teh otrok bodo torej morali v prihodnjih dveh tednih ostati doma, natančna navodila, tudi glede morebitnega testiranja na novi koronavirus, pa bodo prejeli od NIJZ.

Zaradi varnosti in da bodo vsi bolj mirni, pa so se določili, da bodo sošolci in razredničarka v karanteni. Starši učencev, ki bodo v karanteni, bodo v kratkem dobili navodila glede izvajanja karantene. Vsi ostali učenci lahko obiskujejo šolo ob upoštevanju preventivnih ukrepov, kot je to bilo do sedaj.

"Vsi si želimo, da naša šola ne bi bila prva, kjer se je pojavil posamičen primer, a smo že tukaj. Upoštevali bomo vsa navodila in priporočila ter se medsebojno obveščali, kot tudi do sedaj. Razumljivo je, da smo vsi zaskrbljeni, saj se le počasi navajamo na drugačen način življenja in dela, ki ga je povzročil virus, in s tem postal del našega vsakdanjika. Želim, da bi nam s skupnimi močmi uspelo premagati tudi to izkušnjo in predvsem, da bi se vse dobro zaključilo za vse udeležene," je še zapisala ravnateljica.

Manjši družinski izbruh

Mario Fafangel z NIJZ je pojasnil, da gre v mariborskem primeru za več okuženih v družini, med njimi je tudi otrok. V ponedeljek je bil do polnoči potrjen en primer v Mariboru, so pa danes potrdili okužbe tudi pri nekaterih njegovih kontaktih. Za koliko novih okužb gre, Fafangel ni želel razkriti, številke bodo objavljene v sredo. Od kod so prinesli virus oziroma ali je prišel iz tujine, še ni jasno, saj je epidemiološko poizvedovanje še v teku, je povedal. Opozoril je, da je možno, da je virus prisoten še v Sloveniji.

Napovedal je, da bodo vnaprej postopali po ustaljenem protokolu in da iščejo kontakte okuženega tako v službah kot šoli itd. Če bodo ugotovili visokorizične kontakte, bodo zanje predlagali karanteno, je dodal. Če se v šoli ukrepi izvajajo tako, kot se morajo, lahko epidemiolog predlaga karanteno le za nekaj ljudi do morda celotnega razreda, kot tudi kaže v konkretnem primeru v Mariboru.

V karanteno bodo šli le tisti, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, ne pa tudi družinski člani teh tesnih kontaktov, je dodal. Če pa bi denimo potrdili okužbo pri še kakšnem sošolcu tega okuženega, bodo karanteno predlagali tudi za osebe, ki so bile z njim v tesnem stiku. Zato lahko tudi starši sošolcev tega otroka, pri katerem so potrdili okužbo, hodijo v službo.