Bojijo se, da bodo ostali brez pridelka

Po njivah slovenskih kmetov plenijo tudi italijanski divji prašiči

S.R.
1. 6. 2020, 20.22
Posodobljeno: 1. 6. 2020, 20.28
Deli članek:

Svinje so spet začele pustošiti po Krasu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Tomaju, tipični kraški vasi, domačini česa takega ne pomnijo, so novico o prašičji nadlogi poudarili na TV Slovenija. Divji prašiči na kraških njivah namreč znova povzročajo pravo opustošenje. Domačini se že bojijo, da bodo ostali povsem brez pridelka, letos naj bi namreč še posebej radi zahajali na njive.

Kot je za TV Slovenija povedal domačin, so se divji prašiči na njivo splazili kar pod mrežo in dejansko »uničili vse.« Druga domačinka je pojasnila, da jih nobena ograja ne ustavi, na njihovi njivi pa so letos udarili trikrat. Enako je potrdil še en domačin, ki je dejal, da jim je malo mar za električnega pastirja, uničili pa so večino posajenega pridelka. »So bili dvakrat noter, ne. Prvikrat so izgleda naredili le majhen ogled, drugikrat so se zadeve lotili kar sistematsko,« je opisal. 

Odstrel prašičev je pri nas številčno neomejen, a naj bi k nam prihajali tudi tisti z italijanske strani, kjer se lov na merjasce začne šele maja. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v zadnjih letih sicer izjemoma dovolilo, da se divje prašiče, ki jih je vsako leto več, lovi tudi ponoči, a je ta odlok decembra lani prenehal veljati. Nočni lov so zato prejšnji petek znova dovolili, odlok pa bo znova veljal do konca leta. 

Na loviščih, ki spadajo pod okrilje primorskega lovskega upravljavskega območja, so lani odvzeli kar 3418 divjih prašičev, pa je za TV Slovenija pojasnil Andrej Sila iz Zavoda za gozdove.