Mleka je preveč

Zaradi izrazitega padca cen je še voda dražja od mleka

L. Markelj / Dolenjski list
1. 6. 2020, 20.05
Deli članek:

Koronavirus je vplival tudi na stabilnost slovenske mlekarske verige. Ta se odraža v viških mleka, ki še posebej negativno vplivajo na slovenskega kmeta.

Profimedia
Mleko bi moralo biti bolje plačano, sicer bodo usahnile živinorejske kmetije z mlečno proizvodnjo.

L.M. / Dolenjski list
Janez Kramar

Tudi slovenske mlekarne se ukvarjajo s težavami, kaj s presežkom mleka. Odkup od kmetov poteka nemoteno, so pa cene mleka iz meseca v mesec nižje. V Ljubljanskih mlekarnah (LM), kjer odkupujejo mleko od kmetov po vsej Sloveniji, veliko tudi iz Dolenjske – pogodbe imajo z zadrugami, nekaj pa je tudi posamičnih večjih dobaviteljev –, se srečujejo z lastnimi viški pogodbenega surovega mleka, ki so posledica manjše prodaje njihovih izdelkov. »Kljub temu celotne pogodbene količine odkupujemo in jih predelujemo v mlečne izdelke. Kar se da, povečujemo lastne zaloge, razmere pa deloma rešujemo tudi z izvozom surovega mleka v sestrska podjetja, kadar najdemo to možnost,« so za Dolenjski list povedali v LM, kjer nimajo možnosti izdelave mleka v prahu. Tovrstno proizvodnjo imajo v Sloveniji le Pomurske mlekarne. 

V Kmetijski zadrugi (KZ) Krka Novo mesto, ki spada med največje slovenske organizatorje prireje mleka in sodeluje s približno 120 rejci s tega območja, so povedali, da je koronačas pustil posledice tudi njim – poraba mleka se je zaradi zaprtih ustanov, menz, restavracij, šol, vrtcev bistveno zmanjšala. To velja tako za slovenski trg kot tujino, saj se je zmanjšal tudi izvoz. Zadruga, ki bo letos od lokalnih rejcev odkupila približno 16,5 milijona litrov mleka, Ljubljanskim mlekarnam zagotavlja približno 10 odstotkov količin odkupljenega mleka. Po besedah direktorja KZ Krka Novo mesto Martina Kambiča vsi njihovi člani mleko prodajajo Ljubljanskim mlekarnam, te pa se trudijo čim več mleka prodati. Njegova cena se je v zadnjih mesecih znižala od 0,5 do 4,3 centa na liter, v poprečju za 3,5 centa, je povedal Kambič. Za liter mleka kmetje zdaj dobijo 30,31 centa, kar je ravno še znosno. »Kar bo manj, bo za mnoge nesprejemljivo,« meni Kambič, ki dopušča, da se cena še lahko spremeni, težko pa je karkoli napovedovati.

Kmetje: vsak mesec slabše

Kaj pravijo kmetje? Kramarjevi iz Mirne Peči, ki obdelujejo 39 hektarjev zemlje, molzejo pa 65 krav molznic črno-bele pasme, prek KZ Krka oddajajo mleko v Ljubljanske mlekarne. Na leto prodajo med 600.000 in 650.000 litri mleka. Kot je povedal gospodar Janez Kramar, je bila cena mleka že kako leto enaka, od decembra lani do danes pa je padla že za približno 10 odstotkov – predvsem zaradi razmer s koronavirusom in kot posledica sprejetih ukrepov. Za liter mleka tako dobijo 31 centov (cena je odvisna od vsebnosti beljakovin, maščob …), kar seveda ni veliko – v trgovini stane liter alpskega mleka dvakrat toliko! »Dejstvo je, da kar dobimo za mleko, vse vračamo v kmetijo, kjer je stroškov veliko,« je povedal Janez Kramar.Trbančevi iz Roj pri Šentjerneju, ki obdelujejo 100 hektarjev zemlje in imajo v hlebu 80 krav molznic, tudi čutijo posledice koronakrize.

»Vsak mesec cena mleka pade za dva centa. Naša kmetija je tako na mesec ob tisoč evrov, napovedi pa so še slabše,« je dejal gospodar Toni Trbanc. Mleko so nazadnje prodali po 31 centov. Na leto pridelajo med 700.000 in 800.000 litri mleka, prodajajo pa ga Zadrugi Sloga, ta pa naprej večjim zadrugam, tudi v tujino, veliko menda v Italijo.