Boj proti epidemiji

FOTO in VIDEO: Tako so ameriška letala v zahvalo preletela Slovenijo

G.G./Ž.K./STA
1. 6. 2020, 14.47
Posodobljeno: 1. 6. 2020, 15.23
Deli članek:

Slovenski in ameriški vojaški so v zahvalo vsem sodelujočim v boju proti epidemiji novemu koronavirusu z lovci preleteli slovenske kraje, ki jih je epidemija najbolj zaznamovala.

Bobo
Formacija letal, ki so preletela Slovenijo.

Pripadnikom 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske s pilatusi so je nekaj po 13. uri na Jesenicah pridružilo šest ameriških lovcev F-16, ki so prileteli iznad Italije. Leteli so nad Golnikom in Kranjem, nad Ljubljano so bili približno ob 13.30. Polet so nadaljevali proti Celju, Mariboru in Ptuju, nato pa so se obrnili proti Šmarjam pri Jelšah ter nadaljevali proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Polet so sklenili v Izoli nekaj pred pol tretjo popoldne.

Letala so Slovenijo preletela v dveh ešalonih, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro.

O stroških preleta je bilo malo govora, a roko na srce ne bodo tako visoki, kot bi morda kdo pričakoval. Ura letenja z letalom F-16 namreč po nekaterih podatkih stane 20.000 evrov, a ta ocena vsebuje tudi oborožitev in je primerna za čas vojnih operacij. Tako bo gotovo bližje ocena, ki jo je podala revija Forbes, ki uro leta tega letala ocenjuje na 7500 evrov. Stroški letenja s pilatusi so znatno nižji in naj bi se po naših informacijah gibali okoli 500 evrov na uro. Tako naj bi uro in 15 minut dolg let stal nekaj manj kot 60.000 evrov. Gre seveda za naš izračun in ne uraden podatek.