Po ukinitvi epidemiji

Kacin se je brez pooblastila opravičil v imenu vlade, potem ko je Kreku priskočil na pomoč. Slednji je ravnateljem dejal, da so jim že popustili in da jim pri tem ne bodo

J.P./B.K./G.G.
1. 6. 2020, 13.10
Posodobljeno: 1. 6. 2020, 15.34
Deli članek:

Ukrepi, ki niso bili preklicani, veljajo še naprej, je večkrat poudaril Milan Krek. Zalomilo pa se je pri vprašanju o prehajanju meje.

STA
Milanu Kreku je šlo za nohte, vskočiti je moral Jelko Kacin.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na današnji novinarski konferenci spregovoril o poteku epidemije. Kot je dejal, je bilo že 15. maja jasno, da se bližamo koncu epidemije.

Jelko Kacin: »Nova normalnost od nas zahteva, da imamo stalno pri sebi masko. Brez maske nikamor več.«

Več kot je bilo ozdravelih, manj je bilo okuženih. »Na koncu smo prišli do točke, ko imamo izredno malo okuženih, kar je bil še en razlog, da se ukine administrativna epidemija,« je povedal Krek. Število pozitivnih testov se je sicer znižalo že pred 15. majem, kar dokazuje, je dejal, da so že 14 dni prej ugotavljali, da se bližamo koncu prvega vala epidemije, in ne le dan prej, kot so vladi očitali nekateri.

Dodal je še, da se je število okuženih zmanjšalo v vseh segmentih in poudaril, da »imamo v zadnjih nekaj tednih izredno lepe podatke«. Kar pa ne pomeni, da se nam epidemija ne more ponoviti. Po Krekovih besedah so ukrepi, ki niso bili preklicani, veljajo še naprej, saj je virus še vedno med nami.

Pojasnil je tudi, da so zdravilišča že dobila navodila, a da jih podrobno ne pozna. Več o njihovi vsebini zato ni povedal.

O maskah v zdravstvenih zavodih je dejal, da vedo sami, kakšne morajo uporabljati, da pa bo vsaka bolnišnica sama predpisala režim obiskov. Še enkrat je poudaril, da naj ljudje z okužbo dihal in vročine ne prihajajo na obiske v bolnišnice.

Krek je bil primoran večkrat poudariti, da vsa pravila, ki niso bila odpravljena, veljajo še naprej. »Zato dajmo do nadaljnjega upoštevati to, kar je bilo sprejeto in kar ni bilo preklicano,« je dejal in pozval, naj ljudje uporabljajo zdravo pamet. »Vsi ukrepi, ki jih je sprejela vlada do danes in niso bili preklicani, veljajo še naprej. Med njimi so tudi ukrepi o frizerkah in tako naprej. Jaz ne vem natančno, kaj velja za trgovine, kaj za frizerke. Naj ljudje preberejo poročila in ukrepe in naj se ravnajo o teh ukrepih.«

Prišleki iz tretjih držav

Zataknilo pa se je pri vprašanju o prehajanju meje, potem ko je vlada prejšnji teden dvakrat spremenila režim vstopanja ljudi, ki v Slovenijo prihajajo iz tretje države, ne glede na državljanstvo ali bivališče. Spomnimo: NIJZ je namreč prejšnji teden kot neustrezno ocenil ureditev, da ob prihodu iz države, ki ni opredeljena kot varna država, osebam ni odrejena karantena, saj se tako možnost vnosa bolezni bistveno poveča. Zato se je notranje ministrstvo odločilo zaostriti izvajanje odloka o ukrepih na meji. Štirinajstdnevna karantena se tako odredi vsem osebam, ki prihajajo v Slovenijo iz tretje države, ne glede na državljanstvo ali bivališče, in ne sodijo med izjeme, ki jih določa 12. člen odloka o ukrepih na meji.

O prehajanju meje je prvotno dejal, da prehode interpretira ministrstvo za notranje zadeve; ko se je izkazalo, da temu ni tako, je o spremembah, je nadaljeval, da je spreminjanje ureditve na tako kratek rok smiselno, če je to potrebno. Nov režim bodo določili danes.

Vlada sprejela Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih pri nalezljivi bolezni COVID-19

Na tem mestu je vskočil vladni govorec Jelko Kacin, ki je pojasnil, da do spremembe interpretacije ni prišlo brez razlogov. Kot je dejal, so morali določiti raven, na kateri se lahko tovrstna sprememba potrdi. Mehanizem je zdaj vzpostavljen, je pojasnil Kacin; ta bo vsem deležnikom v pomoč v primeru, da se med prišleki iz tretjih držav najde s covidom-19 okužena oseba. NIJZ je sicer že pripravil seznam tretjih držav – ko ga bo dopolnil, se bo izmenjalo morebitne diplomatske note, čemur bi lahko sledilo, da bo nanj romala še kakšna država, je še dejal Kacin. Ta se je zaradi zmede vsem zapletenim opravičil, čeprav ni del vlade, kot je poudaril, in brez njenega pooblastila. Z vsakim potnikom posebej se pač niso mogli ukvarjati, je pojasnil.

Preostri ukrepi, da bi se jih lahko držali

Za tem je beseda spet šla Kreku, ki je odgovoril na očitke, da so ukrepi preostri, da bi se jih večina šol lahko držala. Pojasnil je, da so navodila spisana tako, da bi čim lažje obvladovali epidemijo, zato je pozval vse ravnatelje, da jih vpeljejo na način, kot so napisane.

Težava so tudi šolski prevozi, saj avtobusov ni dovolj, da bi se lahko držali navodil NIJZ. Ta očitno omilitev ukrepov ne načrtuje. Kot je dejal Krek, je avtobus za njih »rdeča cona«, saj se z njimi vozijo otroci iz različnih razredov. »Že tako smo popustili pri tem, da je v razredu 23 otrok,« je dejal in dodal, da bodo pri avtobusih težko popuščali. »Naj najdejo neko rešitev, po kateri bodo lahko otroci varno prišli v šolo in iz nje.«