Minister Gantar o "vmesnem obdobju"

Maske obvezne v zaprtih prostorih, kjer ni možno zagotoviti primerne razdalje ... "Nihče pa ne bo hodil z metrom za nami"

G.G.
1. 6. 2020, 11.59
Posodobljeno: 1. 6. 2020, 14.05
Deli članek:

»Uradno se je epidemija zaključila, kar pa ne pomeni, da smo lahko brezskrbni,« je svoj današnji nastop na tiskovni konferenci začel minister za zdravje Tomaž Gantar.

Profimedia
Fotografija je simbolična
»S prilagoditvami bomo poskušali doseči, da v primeru ponovitve epidemije, omejevalni ukrepi ne bodo tako strogi, predvsem pa ne tudi gospodarske posledice, ki so mnoge naše prebivalce potisnile v življenjsko stisko,« je povedal Gantar. 

Kot smo slišali še velikokrat, je Gantar ponovil, da »življenje ne bo enako kot pred koronavirusom«, saj še nimamo cepiva ali zdravila, »virus pa je še med nami«.

Ker je bilo nekaj zmede glede ukrepov, je Gantar ponovil, da so vsi ukrepi, ki niso bili preklicali s 1. junijem, podaljšani. Od razmere pa bo odvisno, kako in kateri se bodo sproščali.

Minister za zdravje je izpostavil, da bo ključno to »vmesno obdobje«, obdobje za pripravo načrtov za morebitno ponovitev epidemije in zaščito najbolj ranljivih sistemov, to pa so zdravstvene ustanove in domovi za starejše.

»Nihče ni prerok, kar smo doživeli, pa nam narekuje previdnost,« poudarja Gantar in navaja nujnost doslednega upoštevanja razdalje v fizičnih stikih, higieno kašlja in umivanja rok, uporaba zaščitnih mask.

In prav z uporabo zaščitnih mask je bilo nekaj nejasnosti. Ostajajo splošni kriteriji in navodila za nošenje mask. Obvezne so v zaprtih prostorih, kjer ni možno zagotavljati razdalje metra in pol, v javnih prevoznih sredstvih, za tiste z znaki respiratornega obolenja, za zdravstvene delavce in obiskovalce zdravstvenih domov in domov za starejših. Skratka, maske so obvezne tudi v trgovinah in lokalih, kjer ni možno zagotoviti primerne razdalje, najmanj metra in pol. »Potrebno je nekaj zdrave presoje, delovati samozaščitno, nihče pa ne bo za hodil z metrom za nami,« je dejal Gantar. Sicer pa, glede ukrepov je najbolj natančno napisano na spletni strani vlade.

Gantar je še omenil, kaj bi se zgodilo, če bi se število okužb dnevno dvignilo na okoli 20. Takrat bi morali nekoliko zaostriti ukrepe, ne bi pa razglasili epidemije, meni minister in razloži, da verjetno ne bi reagirali tako kot marca, saj "smo prišli do učinkovitih ukrepov. Tako drastični ukrepi, če res ne bilo zelo slabo, verjetno ne bodo potrebni«.