Kot je zapisano na Facebook strani podjetja Aviofun, ki ima sedež v Libeličah, bodo Koroško s formacijo lastnih letal preleteli sami "v znak spoštovanja vsem, ki so se uspešno spopadali s pandemijo, ter podporo celotni Koroški, ki je prevečkrat zapostavljena". V Libeličah bodo vzleteli ob 13.15, prelet pa je nato predviden do Radelj ob Dravi, od tam pa proti Slovenj Gradcu in Mislinji ter nato še po Mežiški dolini do Črne na Koroškem.

"Zahvala Slovenski vojski in Natu za idejo in planirano izvedbo, prav tako tudi Petru Podlunšku in Pomurskemu aeroklubu za idejo preleta z lastnimi letali," so že zapisali pri podjetju Aviofun. Z letališča v Murski Soboti pa bodo letalci po napovedih vzleteli ob 13.43, prek Prekmurja in Prlekije pa bosta predvidoma eno uro leteli dve skupini po štiri letala, je zapisano na Facebook straneh Petra Podlunška in Aerokluba Murska Sobota.

Tudi čez kraje, ki jih je epidemija najbolj zaznamovala

Začelo se bo sicer nekaj po 13. uri. Pripadnikom 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske s pilatusi se bo nekaj po 13. uri na Jesenicah pridružilo šest ameriških lovcev F-16, ki bodo tja prileteli iznad Italije. Nato bodo leteli nad Golnikom in Kranjem, nad Ljubljano bodo ob 13.23. Polet bodo nadaljevali proti Celju, Mariboru in Ptuju, nato pa obrnili proti Šmarjam pri Jelšah ter nadaljevali proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Polet bodo sklenili v Izoli nekaj pred pol tretjo popoldne.

Letala bodo Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. V slovenski zračni prostor bodo ameriška letala vstopila ob 13.10.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Janez Gaube je v petkovem srečanju z novinarji zagotovil, da bodo polet izvedli v skladu z zakonom o letalstvu. Leteli bodo z razmeroma nizko hitrostjo, tako da velikega hrupa ni pričakovati. "Na ta način se želimo z našimi partnerji v Sloveniji na jasen, glasen in viden način zahvaliti vsem tistim ljudem, ki so dali vse od sebe v boju s covidom-19," je dodal Gaube.

Kot so dodali na ministrstvu za obrambo, želijo s to potezo ob uradnem preklicu epidemije sporočiti, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si med seboj pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale pred tem preleteli še nekatera italijanska mesta.

K dobri epidemiološki sliki so prispevali vsi, a najtežje breme je bilo na plečih zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana in Maribor, na kliniki na Golniku in v Splošni bolnišnici Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, pa tudi na plečih epidemiologov, so še navedli na obrambnem ministrstvu.