Oživitev ponudbe

Študentsko delo: največje povpraševanje v gostinstvu, trgovinah, klicnih centrih ...

S.R./STA
31. 5. 2020, 10.40
Posodobljeno: 31. 5. 2020, 10.54
Deli članek:

Bliža se poletje, ko se številni dijaki in študenti raje pljunejo v roke in poprimejo za počitniško delo.

Profimedia
Največje povpraševanje vlada v gostinstvu.

Letošnja sezona bo malo drugačna, saj je epidemija covida-19 precej spremenila razmere. Ponudba študentskih del se je v tem času zmanjšala za okoli 90 odstotkov, a se z rahljanjem ukrepov počasi povečuje. Na e-Študentskem servisu trenutno ponujajo okoli 850 del.

"Na začetku epidemije je bil tudi pri študentih prisoten strah opravljati dela, pri katerih si v neposrednem stiku z ljudmi. Nekaterim tudi starši niso dovolili, da bi šli delat zaradi izpostavljenosti. Zaradi zapiranja velikega dela gospodarstva je ponudba del padla praktično čez noč," je pojasnila Saša Praček iz e-Študentskega servisa. 

Od 2500 del, ki so jih objavljali pred karanteno, se je v dobrem tednu ponudba po njenih besedah znižala na 400. Delo je v tem času opravljalo dobrih 19.000 študentov, ki so povprečno zaslužili 185 evrov neto, lani v času počitnic pa 370 evrov neto. Ob tem je dodala, da je večina študentov zadržala delo v podjetjih, kjer so že delali.

"Iskali smo študente, ki so pomagali pri varstvu otrok, dostavi živil ranljivejšim skupinam, večje povpraševanje je bilo pri trgovcih, kasneje tudi v kmetijstvu. Precej je v tem času poskočila tudi ponudba del v trgovinah in del, povezanih s programiranjem, digitalizacijo ter dostavo," je povedala.

Trenutna ponudba

Ponudba del se je z rahljanjem vladnih ukrepov začela zviševati. Na Študentskem servisu je po njenih besedah trenutno na voljo okoli 850 del. V skladu z odpravo ukrepov je največ povpraševanj v gostinstvu, še vedno v trgovinah, za razvoz hrane, pa tudi ostalih del, kot npr. delo v klicnih centrih, administraciji. Največ študentov trenutno opravlja fizična dela, v prodaji ter administraciji, povprečna urna postavka znaša malo nad šest evrov bruto. 

Kljub trenutni rasti ponudbe študentskih del je po mnenju Pračkove težko pričakovati, da bo takšna kot lansko leto, ko so jih imeli 3500. Prepričana je, da bo izbira manjša, a še vedno takšna, da bodo mladi lahko zaslužili in pridobili delovne izkušnje. 

Vse je odvisno od nadaljnjega sproščanja ukrepov. Do poletnih mesecev bi se morali sprostiti, da bo ponudba študentskega dela narasla na običajno raven, so prepričani v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). V poletnem času se v primerjavi s pomladanskimi meseci namreč opravi tudi do 100 odstotkov več študentskega dela. 

Po podatkih raziskave Evroštudent kar 70 odstotkov študentov opravlja študentsko delo v času počitnic, k temu pa je treba prišteti še velik delež dijakov, ki prav tako opravljajo študentsko delo praviloma poleti, so navedli. Natančnih podatkov sicer o tem, koliko dijakov in študentov poleti opravlja študentsko delo, na ŠOS nimajo, ocenjujejo pa, da je takšnih med 70.000 in 80.000.