DZ podprl predloge sklepov

Okleščena opozicija kritična, a državni zbor je odločil, referendumi na protikoronske zakone so nedopustni

S.R./STA
30. 5. 2020, 21.30
Posodobljeno: 30. 5. 2020, 21.32
Deli članek:

Državni zbor je na današnji izredni seji podprl vladne predloge sklepov o nedopustnosti referendumov na najnovejše tri protikoronske zakone.

STA
Za uveljavitev morajo biti zakoni objavljeni v uradnem listu.

V razpravi na izredni seji je bilo iz opozicijskih vrst slišati številne kritike na račun vlade in koalicije, ki da preveč široko in premalo kritično uporabljata možnost omejevanja referendumske pobude. Manjkala je sicer približno tretjina poslancev iz opozicijskih vrst, zato je na predsednika DZ letel tudi očitek, da je sejo sklical v zadnjem trenutku in tako preprečil, da bi poslanci iz bolj oddaljenih krajev prišli na sejo. 

Poslanci so po dobri uri razprave s 50 glasovi za in štirimi proti potrdili sklepe, da je nedopustno razpisati referendum o zakonu o poroštvu Slovenije v instrumentu Sure, na interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji koronavirusa in na zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije. 

Že popoldne je državni svet na dopisni seji zavrnil predloge vetov na vse tri zakone in tako poskrbel za hitrejši postopek njihove uveljavitve. Proti vsem trem sklepom so glasovali poslanci Levice, poslanci LMŠ in SD pa so se glasovanja vzdržali. 

Paket je vreden milijardo evrov

Ključni cilj je ohranitev delovnih mest, saj uvaja subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in do konca junija podaljšuje subvencioniranje nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo. Za pomoč turistični panogi omogoča izdajo vrednostnih bonov vsem prebivalcem Slovenije, za lažji zagon gospodarstva pa se odpravlja ovire pri izvedbi pomembnih investicij. 

Kot je poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj, so zaradi epidemije nastale in še nadalje nastajajo posledice na področju gospodarstva še posebej na področju turizma, gostinstva, avtomobilske industrije, kmetijstva, šolstva, na področju socialnega varstva in tudi drugod. To je zahtevalo takojšen odziv države. 

Tako minister kot poslanci koalicije so poudarjali, da razpis zakonodajnega referenduma o omenjenih zakonih ni dopusten, ker gre za zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev odprave posledic naravnih nesreč. 

Franc Jurša (DeSUS) je dejal, želi biti racionalen. Po njegovih besedah v poslanski skupini verjamejo, da je čimprejšnja uveljavitev vseh treh zakonov nujna, da se bo lahko Slovenija kot zrela država še naprej učinkovito spoprijemala z razsežnostjo posledic nedavnega življenja v karanteni. 

V opoziciji kritični

V opozicijskih vrstah pa so opominjali na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, da bi sprejem predlaganega sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o poroštvu doprinesel k neskladnosti s prvo alinejo 90. člena ustave. 

"V SD smo prepričani, da je predvsem na vladi kot predlagatelju zakonov ter vladni koaliciji odgovornost, da je celotna vsebina zakonskih predlogov izključno interventne narave, ki opravičuje nedopustnost referenduma in omogoča njihovo takojšnjo uveljavitev," je dejal Jani Prednik in ob tem napovedal, da se bodo v SD glasovanja vzdržali. 

Jerca Korče (LMŠ) je opozorila, da je v tem primeru omejevanje referendumske pobude prekomerno in bi bilo ob ustavni presoji lahko celo protiustavno. Po njenih besedah ni dvoma, da razmere, s katerimi se soočamo, zahtevajo hitro sprejemanje zakonodajnih aktov za odpravo posledic epidemije. A vlada po njenem mnenju v vsak zakon vnaša tudi člene, ki niso nujni. 

"Noben državljan ne bi šel sklicevati referendumov o takih zakonih. To, da želi vlada sprejem sklepov o nedopustnosti referendumov o takih zakonih, kaže, da se vlada boji svojih državljanov in jim ne zaupa," pa je bila do današnjega sklica izredne seje DZ v zadnjem trenutku kritična poslanka Levice Violeta Tomić

Za uveljavitev morajo biti zakoni objavljeni v uradnem listu. To bi se lahko zgodilo še danes ali najkasneje v nedeljo.