protivladni protest

FOTO: Kolesarilo in pešačilo približno 2500 ljudi, pravijo policisti

S.R.
30. 5. 2020, 07.57
Posodobljeno: 30. 5. 2020, 09.20
Deli članek:

Včeraj so se na Kongresnem trgu v Ljubljani nekateri protestniki zbrali že ob 16. uri.

Bobo
Včerajšnji protest v Ljubljani.

Skupinsko so se nato odpeljali na različne lokacije po mestu, kjer so na tla pisali različne napise. Policisti so jih opozorili na kršenje 13. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, a so protestniki z dejanjem kljub temu nadaljevali, zaradi česar so proti šesterici uvedli prekrškovni postopek.

Osrednji "dogodek" se je nato, kot je postalo že običajno, začel ob približno 19. uri. V središču Ljubljane se je zbralo približno 2500 kolesarjev in pešcev, pojasnjujejo pri PU Ljubljana. Vsi so hodili oziroma se vozili po ulicah na območju središa mesta, nekaj se jih je nahajalo tudi na Trgu republike. Svoje delo so ob tem opravljali policisti, ki so udeležence opozarjali, naj upoštevajo ukrepe, določene z odlokom za preprečevanje in širjenje nalezljive bolezni.

Bobo
Včerajšnji protest v Ljubljani.

Po pojasnilih ljubljanskih policistov je protest tudi tokrat potekal mirno, pri čemer je bilo za zagotovitev varnosti več ulic zaprtih. Statistika je sicer naslednja: opravili so 43 postopkov ugotavljanja identitete, trenutno ugotovili 7 kršitev javnega reda in miru, 1 kršitev Zakona o javnih zbiranjih in 28 kršitev Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji. Zasegli so nekaj transparentov z neprimerno vsebino, nadaljuje pa se zbiranje obvestil. V primeru dodatno ugotovljenih prekrškov ali kaznivih dejanj bodo ukrepali v skladu z zakonodajo oziroma obvestili pristojni zdravstveni inšpektorat.