Pasti turistične ponudbe

Vavčerji povečali povpraševanje, a ponekod tudi cene

Ž.K.
29. 5. 2020, 19.30
Posodobljeno: 29. 5. 2020, 19.55
Deli članek:

Kot kaže, želijo nekateri ponudniki turističnih storitev uvedbo turističnih bonov izkoristiti tudi za dvig cen, s katerim bi nadoknadili izgubljeno v tej sezoni.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
Potrošniki so v ponudbi na trgu zaznali diskriminacijo gostov z boni.

Vlada bo vsem polnoletnim namenila bone v višini 200 evrov in vsem mladoletnim bone v višini 50 evrov. Boni bodo prenosljivi v ravni sorodstveni vrsti do drugega kolena.

Kot smo v našem časniku že pisali, je ponudba turističnih storitev v Sloveniji bolj pisana na kožo tujim gostom kot Slovencem. Tujci namreč v povprečju zapravijo več kot 180 evrov na dan, medtem ko Slovenci po podatkih statističnega urada kot turisti v tujini zapravijo vsega 81 evrov na dan. Ko je postalo jasno, da bomo Slovenci iz državne malhe dobili denar za počitnice, so se, kot kaže, ponudniki turističnih storitev odločili vsak po svoje prilagoditi ponudbo. Nekateri želijo vavčerske goste privabiti z znižanimi cenami, drugi menijo, da je treba bodočim gostom z vavčerji zaračunati več.

Plačali boste več

Tako je te dni za veliko razburjenje poskrbela ponudba Bioterm Mala Nedelja, kjer so eni od slovenskih družin ponudili deset prenočitev s polpenzionom za 1140 evrov, v kolikor pa bi koristili turistične bone Republike Slovenije, bi dobili zgolj prenočitev z zajtrkom, plačati pa bi morali kar 1650 evrov. Potrošniki so prek družbenih omrežij objavili še več tovrstnih ponudb iz različnih turističnih krajev po Sloveniji: od Podčetrtka do Moravskih Toplic. Ponudniki, ki so jih zalotili pri diskriminaciji gostov z vavčerji, se večinoma izgovarjajo na to, da gre za razlike med paketi in da bodo tudi gostom z vavčerji nudili popuste na redne cene. Slišali smo tudi izgovore, da se je zgodila napaka v komunikaciji ali pa da je do razlike prišlo, ker v enem od primerov ni bila upoštevana cena čiščenja.

Previdni pri ponudbah

Da bi tudi samo preverili, kako pogoste so anomalije v ponudbi med običajnimi cenami in cenami za goste z vavčerji, smo kot morebitni gosti poklicali rezervacijske službe večjih ponudnikov turističnih storitev in iskali apartmajsko namestitev za štiričlansko družino. Večjih anomalij nismo zasledili, je pa res, da so bili skorajda vsi ponudniki ob vprašanju, ali bi pri plačilu z vavčerjem utegnile nastati kakšne spremembe cen, zelo previdni. »Zakon še ni sprejet in podrobnosti koriščenja bonov še niso znane, zato vam natančnega odgovora ne moremo podati,« so nam na primer povedali v podjetju Hit Alpinea, pri katerem smo povpraševali po namestitvi v apartmajih v Kranjski Gori. Skoraj identičen odgovor smo dobili v termah Topolšica, Krka in Olimia ter drugod. V omenjenih termah posebne ponudbe za goste z vavčerji ne pripravljajo, verjamejo pa, da bo plačilo s turističnimi boni možno za njihovo klasično ponudbo, v kolikor bo seveda šlo za nočitev oziroma nočitev z zjatrkom, kot predvideva zakon.

Ugodne ponudbe

Posebno ponudbo pa so na primer pripravili v Rimskih termah, kjer lahko za en bon za 200 evrov dobite vse od dveh nočitev v luksuzni suiti do petkratne nočitve v klasični dvoposteljni sobi.

Ponudbo je težko primerjati z ostalimi paketi, saj ti vključujejo polpenzion ali celo polni penzion in številne dodatne aktivnosti. Prav tako v Čateških toplicah, kjer prinosnikom bonov nudijo bodisi paket za pare, ki vključuje dvakrat nočitev z zajtrkom in tri dni kopanja za 200 evrov, ali štiri nočitve z zajtrkom in pet dni kopanja za 400 evrov. Družinam z dvema otrokoma je na voljo paket, ki vključuje štiri nočitve in pet dni kopanja za 500 evrov. V primerjavi z njhovimi rednimi cenami gre za kar 50-odstotni popust. A dejstvo je, da danes le redkokateri ponudnik turističnih namestitev uspe te prodati po redni ceni.

Nepregleden trg

Na trgu je tako cela kopica akcij, popustov in paketov za aktivne, za stare, za družine in za pare, zaradi česar se potrošniki včasih težko znajdemo, ponudnikom pa nepreglednost omogoča, da nam včasih prodajo kakšen produkt tudi dražje in nas ob tem še vedno prepričujejo, da smo dobili popust.

Odziv vlade

Na diskriminacijo imetnikov državnih bonov se je včeraj odzval tudi vladni govorec Jelko Kacin, ki je povedal, da vlada diskriminacije pri koriščenju turističnih bonov s strani ponudnikov namestitev ne bo dovolila. Ob tem je napovedal, da bodo podrobnosti v zvezi z vavčerji predstavili v začetku naslednjega tedna. Kacin je namreč dejal, da je marsikaj v zvezi s tem treba še pojasniti, a bo na to treba počakati še nekaj dni, saj tretji paket ukrepov še ni sprejet. Ko se bo to zgodilo, pa se bodo lahko natančneje pogovarjali tudi o načinu implementacije, je dodal. »Vlada si po njegovem želi jasnega in transparentnega delovanja, saj želi s tem ukrepom spodbuditi, da se na področju turizma stvari vendarle zaženejo,« je poudaril. Danes je dogajanje komentiral tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je pojasnil, da so take prakse absolutno nesprejemljive. Dejal je, da bo trg prvi, ki bo take ponudnike kaznoval, posledično pa se jim obetajo težave na kratek in dolgi rok.