SD prevzema Tanja Fajon

Ozadje Židanovega odstopa in prihoda nove prve violine SD

L.T.
29. 5. 2020, 20.05
Posodobljeno: 29. 5. 2020, 20.31
Deli članek:

Fajonova vajeti SD prevzema začasno, dokler ne bo poiskala uradnega mandata na kongresu.

STA
Židan po šestih letih predaja štafeto Fajonovi.

Dejan Židan je bil predsednik SD natanko šest let, ko je na tem položaju zamenjal Igorja Lukšiča. Slednji je odstopil po fiasku na evropskih volitvah, ko kot nosilec liste ni osvojil mandata – s preferenčnimi glasovi ga je takrat prehitela Tanja Fajon.

Predsedniško štafeto Židan podaja njej, vodenje stranke pa bo prevzela začasno kot neke vrste vršilka dolžnosti, smo izvedeli od vira v stranki. Predsednica stranke mora biti namreč potrjena na kongresu, v SD pa so priložnost za to zamudili novembra. Fajonova namerava zato uradni mandat poiskati na naslednjem kongresu, smo izvedeli.

Dogovarjanja o menjavi na vrhu so po naših informacijah potekala »že nekaj časa«, saj so se v SD zavedali, da na čelu stranke potrebujejo novo energijo. Prehod poteka na podoben način kot od Lukšiča k Židanu. Tudi Židan je namreč stranko leto dni vodil kot vršilec dolžnosti in šele nato poiskal kongresni mandat.

Bila je prva izbira

Izvedeli smo še, da so v stranki SD gledali širše od Fajonove, vendar je bila prva izbira, pri tem pa je prejela še Židanov blagoslov. Pri njej članstvo ceni tudi manj vpetosti v notranjo politiko, zato se nadeja manjše obremenjenosti pri dogovorih s potencialnimi koalicijskimi partnerji. Na neki način se od nje pričakuje »svež pogled«. Vidijo jo namreč kot sodobno evropsko političarko, z večjimi retoričnimi spretnostmi, ki bi lahko SD vrnila v bazen urbanih volivcev.

V SD tega sicer ne razumejo kot predvolilno potezo, saj pričakujejo, da bo vlada Janeza Janše svoj mandat izpeljala do konca. Po analizi portala Necenzurirano.si pa v SD zdaj najbolj stavijo na karto slabljenja Janševe koalicije s poslanskimi prestopi. Prejšnji teden so tako stranki SMC izmaknili poslanca Gregorja Židana.

Od dopisnice iz Bruslja do evroposlanke

Po javnomnenjskih anketah Fajonova spada med najbolj priljubljene socialdemokrate. Pred vstopom v politiko je za Radiotelevizijo Slovenija delala kot dopisnica iz Bruslja, leta 2009 pa je kandidirala za evropsko poslanko in bila prvič izvoljena. Ta uspeh je ponovila še dvakrat, enkrat celo s preferenčnimi glasovi. V stranki je opravljala funkcijo podpredsednice stranke in predsednice sveta SD za zunanjo politiko.