Odzivi

Bratuškovo Židanov odstop presenetil, Jelinčič: SD je dobila ekstremno liderko

A.S./STA
28. 5. 2020, 18.50
Posodobljeno: 28. 5. 2020, 20.14
Deli članek:

V večini parlamentarnih strank se do zamenjave v vodstvu SD ne opredeljujejo, saj gre za notranje zadeve stranke SD.

Bobo
Dejan Židan in Alenka Bratušek.

V NSi so Židanu zaželeli vse dobro na njegovi nadaljnji poti. "Veseli bomo njegovega sodelovanja z NSi v parlamentarnih klopeh," so zapisali na Twitterju. Fajonovi pa so zaželeli veliko spretnosti pri vodenju stranke. Novi predsedujoči SD je čestital tudi prvak LMŠ Marjan Šarec.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je v izjavi za medije o Židanu povedala, da o njem lahko govori le z najlepšimi besedami. "Je partner, pri katerem to, kar se dogovoriš, tudi drži," je povedala. Želela bi si, da bi podobno ravnali vsi vodje strank na levi sredini, tako bi bilo sodelovanje bistveno lažje in bolj konstruktivno. Jo je pa odločitev Židana presenetila.

Jelinčič pa je ocenil, da je bil Židan "mehak". "Takšnega so si zaslužili in takšnega imajo," je pojasnil. S Fajonovo pa bodo po oceni prvaka SNS dobili "ekstremno liderko", za katero pričakuje, da bo zagovarjala prihod migrantov v Slovenijo in nasprotovala vojski na slovensko-hrvaški meji. "Delovala bo protidržavno," meni Jelinčič.

Ne vidi pa Fajonove kot vodje opozicije, saj utegne po njegovem mnenju priti do notranjih nesoglasij. Sploh pa Jelinčič dvomi, da bi se vrnila s položaja evropske poslanke v Slovenijo. Prvak SNS je še namignil, da "prihajajo ven dokumenti, podatki, ki so grozljivi in ki bodo zagotovo koga spravili še kam drugam". Podrobnosti o tem pa ni pojasnjeval.

V preostalih parlamentarnih strankah odstopa Židana za zdaj niso komentirali, povečini z argumentom, da gre za notranje zadeve stranke SD.