Slovenija

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč: Odprtje odvisno od interesa gostov

A.S./STA
28. 5. 2020, 18.07
Posodobljeno: 28. 5. 2020, 18.07
Deli članek:

V slovenskih zdraviliščih bodo po vladni odločitvi, da lahko s 1. junijem ponovno odprejo vrata, pospešili priprave. A hotela se ne da napolniti s tem, da vlada prižge zeleno luč za odprtje, je spomnil direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) Iztok Altbauer. Odprtje bo odvisno tudi od interesa gostov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V zdraviliščih so informacijo o tem, kdaj bodo lahko spet sprejeli goste, nestrpno pričakovali. Šele z njo namreč lahko stečejo nekatere priprave, kot so prečiščenje vodovodov in tehničnih naprav. "Nekatera zdravilišča so s tem sicer že začela, verjamem pa, da bodo zdaj aktivnosti še intenzivirali, da bi lahko čim prej odprli," je pojasnil.

Nekatera zdravilišča so odprtje predvidela za 5. junij, druga šele za 12. junij. "Kajti hotela se ne da napolniti s tem, da objaviš odlok, da je to dovoljeno," je izpostavil sogovornik. "Na eni strani je treba zagnati vse tehnične stvari, na drugi strani pa še ves marketing, da bodo ljudje obveščeni, da bodo rezervirali in prišli," je spomnil. "Potrebno bo imeti minimalno zasedenost, ki bo opravičevala vse zakonske stroške, vpoklic zaposlenih in pričetek delovanja."

Navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za obratovanje bazenov za turistično dejavnost sicer še ni, a jih Altbauer pričakuje danes ali v petek. V stiku z NIJZ je namreč prejel informacije, da so smernice pripravljene.

S sproščanjem vladnih ukrepov se ponovno zaganja tudi stacionarno zdraviliško zdravljenje, zato bodo v zdraviliščih nemudoma stopili v kontakt tudi s pacienti. "Pripravljene imamo protokole, v preverjanje smo jih dali na ministrstvo za zdravje in razširjeni strokovni kolegij za rehabilitacijsko fizikalno medicino, na vezi smo tudi z zdravniki iz URI Soča. Prepričan sem, da bomo imeli 1. junija vse zelene luči, kar se tiče papirjev," je zatrdil Altbauer.

Mediaspeed
Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč

V javnosti sicer te dni odmeva po ocenah mnogih sporna ponudba Bioterm Mala Nedelja, povezana s koriščenjem turističnih bonov, ki jih prebivalcem obljublja država. Omenjene terme niso del Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, Altbauer pa tudi ni želel komentirati konkretnega primera.

Je pa pojasnil, da julija in avgusta mnogi ponudniki tradicionalno ponujajo pakete, ki vsebujejo določene storitve in tudi minimalno obdobje bivanja, hoteli in zdravilišča pa v te pakete vključujejo različne ugodnosti. Kako denimo zagotoviti, da bo družina pri ponudniku lahko unovčila tudi bon za otroka, je težko reči. "Prepričan pa sem, da ne gre za vojno dobičkarstvo na račun teh bonov," je dejal in dodal, da so boni že spodbudili interes, ki ga tudi v zdraviliščih zaznavajo in se ga veselijo.

Si pa od države želijo še drugih sistemskih ukrepov, saj turističnih kapacitet ne bo mogoče napolniti v kratkem času, zato na delo ne bo mogoče vpoklicati tudi vseh zaposlenih. "Čakanje za delo bi za turistično dejavnost moralo veljati dlje kot samo en mesec," je Altbauer ponovil stališče skupnosti. "Prepričan sem, da bomo tudi s številkami lahko pokazali, da bodo za turizem potrebni še daljši in drugačni ukrepi," je sklenil.