Nazaj v šolo

Zdaj je znano, kdaj se v šolske klopi vračajo preostali osnovnošolci

S.R.
28. 5. 2020, 15.03
Posodobljeno: 28. 5. 2020, 16.04
Deli članek:

Uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je državljane danes razveselil s še drugo novinarsko konferenco, na kateri je več o časovnici vračanja učencev v šole pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Bobo
Učenci prve triade so se v šole vrnili že 18. maja.

Zdaj je znano, da se učenci četrtih in petih razredov v šolo vračajo s ponedeljkom 1. junija, preostali, torej učenci šestega, sedmega in osmega razreda, pa v sredo 3. junija, v kolikor bo epidemiološka slika ostala ugodna. Kot je pojasnila Kustečeva, so jih do odločitve poleg ugodne epidemiološke slike in pozitivnih izkušenj v obdobju, ki je sledilo prvemu odpiranju šolskih in vrtčevskih vrat, vodili tudi življenjske rešitve ter jasni cilji in nameni.

Kustečeva je uvodoma pojasnila, da se s 1. junijem tudi delo v vrtcih vrača v "običajne" tirnice. Ob upoštevanju higienskih in zaščitnih ukrepov se bo lahko ponovno odvijalo v običajno velikih skupinah v obeh starostnih obdobjih, pri čemer bo za starše, ki otrok še ne bodo vrnili v vrtec, ta do 30. junija še naprej ostal brezplačen oziroma bo stroške krila država. Od 1. junija naprej bo tudi pouk za učence prve triade in devetih razredov potekal v obsegu običajno velikega oddelka.

V šole samo zdravi

Osnovno vodilo ostaja, v vrtce in šolo naj pridejo samo zdravi učenci in zaposleni, je še dejala Kustečeva. Izobraževanje v srednjih šolah bo zaenkrat še naprej potekalo v skladu z dosedaj veljavnimi pogoji. "Torej na daljavo, oziroma v šolah za tiste dijake, ki jih je šola pozvala, da se vrnejo," je pojasnila ministrica. Dejala je še, da so ravnatelji že prejeli okrožnico s pripadajočimi gradivi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Zavoda RS za šolstvo. Te informacije bodo nato prenesli tudi do zaposlenih, šolarjev in staršev.

Učencem, njihovim staršem in zaposlenim na šolah je ministrica zaželela tudi "uspešen zaključek zadnjih tednov letošnjega neobičajnega šolskega leta"Kustečeva se je staršem in zaposlenim v šolstvu obenem opravičila za vse nenamerno povzročene stiske in nejasnosti, ki so se "nam zgodile na tej poti." "Gaudeamus igitur," je dejala za zaključek in šolarjem položila na dušo, naj se veselijo življenja, ki je pred njimi.