Vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin je danes dejal, da je marsikaj v tej zvezi treba še pojasniti, a bo na to treba počakati še nekaj dni, saj tretji paket ukrepov še ni sprejet. Ko se bo to zgodilo, pa se bodo lahko bolj natančno pogovarjali tudi o načinu implementacije.

Poudaril pa je, da ravnanje turističnih ponudnikov ne more biti diskriminatorno in ni mogoče nekomu, ki bi rad prišel na počitnice na podlagi vavčerja, zaračunati več in drugače od običajnega. Vlada si po njegovem želi jasnega in transparentnega delovanja, saj želi s tem ukrepom spodbuditi, da se na področju turizma stvari vendarle zaženejo.

"Želimo nadomestiti izpad tujih gostov, ki jih zaradi objektivnih razmer v tem trenutku še ni. Ob tem pa se zelo hitro in učinkovito dogovarjamo tudi za sprostitev prihoda tujih gostov in koriščenja naših turističnih zmogljivosti," je pojasnil vladni govorec in dodal, da se morajo tudi turistični ponudniki zavedati, kaj bi z morebitnim netransparentnim ravnanjem lahko povzročili.

"Diskriminatorna obravnava domačih gostov, ki so vselej najbolj kakovostni gostje, ne more biti naš cilj. Vlada želi, da bi vsi ponudniki dosledno spoštovali pravila," je še povedal Kacin.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je danes na Twitterju zapisal, da je nesprejemljivo, da poskušajo nekateri ponudniki z dvigom cen zlorabiti osnovno poslanstvo in namen bonov. "Prepričan sem, da bo trg to kaznoval. Tako ali drugače. Izguba zaupanja slovenskih gostov je zadnje, česar bi si želeli. Zato pozivam: Potrudite se zanje. Niso samoumevni," je navedel.

Bruselj preučuje bone z vidika pravil o državnih pomočeh?

Premier Janez Janša je danes na Twitterju sporočil, da je Evropska komisija prižgala zeleno luč za načrte slovenske vlade o izdaji turističnih bonov. S tem se je odzval na sicer neuradne informacije, da Evropska komisija še preučuje morebitne posledice tega slovenskega ukrepa z vidika evropskih pravil o državnih pomočeh.

V Evropski komisiji se glede tovrstnih navedb uradno še niso odzvali. Poudarjajo sicer, da vse ukrepe v kontekstu krize novega koronavirusa obravnavajo prednostno.