Turiste zadržujejo doma?

Avstrijci še vedno mečejo Slovenijo v isti koš z Italijo

G.G.
28. 5. 2020, 09.46
Posodobljeno: 28. 5. 2020, 09.52
Deli članek:

Avstrijski politiki svojim državljanom razlagajo, zakaj še določen datum odprtja meje s Sloveniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Minister za zdravje Rudlof Anschober in ministrica za turizem Elisabeth Köstinger soglasno navajata argument neznanke glede zajezitve koronavirusa v Italiji. »Italija je še vedno žarišče, čeprav je v določenih pokrajinah stanje vse boljše,« ponavljata v en glas, državljani Avstrije, ki bi radi dopustovali v Italiji pa menijo, da je v ozadju želja, da avstrijskega turista čez poletje zadržijo doma.

In kako argumentirajo metanje Slovenije v isti koš z Italijo? Da obstaja nevarnost, da bi Italijani lahko prek meje s Slovenijo odpotovali v Avstrijo, čeprav tega dejansko ne morejo, saj slovenska meja z Italijo ni odprta. Za potrebe notranje politike je Köstingerjeva za Tiroler Tageszeitung ponovila "pol resnico", da je bila »zelo presenečena« nad odprtjem meja v Sloveniji.

Zato ponovimo, kakšno je v resnici ureditev na slovenskim meja. Hrvaška je po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina trenutno edina na seznamu držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev.

Uvrstitev Avstrije na ta seznam je odvisna od odzivnosti avstrijske strani, je pred dnevi dejal Kacin in vrnil Avstrijcem z njihovim »koronaischglom«. Po njegovih besedah so v Avstriji odprta še številna vprašanja glede soočanja z novim koronavirusom, med drugim o žarišču okužb v smučarskem središču Ischgl, zaradi česar so bile vložene tudi tožbe. "Ko bo Avstrija ustrezno naslovila ta vprašanja, verjamemo, da bodo pogoji za morebiten takšen dogovor tudi izpolnjeni," je povedal Kacin.

Zaenkrat torej za vse državljane EU z izjemo Hrvaške ob vstopu v Slovenijo velja 14-dnevna karantena.